‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Fermierii din Strășeni, interesați de noile oportunități de finanțare oferite de Livada Moldovei

FOTO. Fermierii din Strășeni, interesați de noile oportunități de finanțare oferite de Livada Moldovei

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru o afacere profitabilă, fermierii din țara noastră trebuie să utilizeze tehnologii moderne care, într-un final, presupun investiții pe măsură. Investițiile în sectorul horticol sunt stimulate financiar din partea proiectului Livada Moldovei. Acesta urmăreşte facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului. În acest context, mai mult de 70 de horticultori din raionul Strășeni au participat la seminarul organizat în cadrul campaniei de informare a proiectului Livada Moldovei.

Iurie Vîrlan, specialist comunicare a remarcat că Livada Moldovei încearcă să ajute antreprenorii din țara noastră în identificarea mijloacelor pentru crearea unei afaceri profitabile, una care să le asigure un viitor nu doar lor, dar și copiilor.

„Pentru că avem fermieri inteligenți, care preferă să-și facă iarna căruță și vara sanie, ne-am propus să organizăm o serie de seminare la nivel local, astfel încât să putem să informăm despre oportunitățile existente în cadrul Proiectului Livada Moldovei. Seminarele reprezintă de fapt, un dialog cu fermierii prin intermediul căruia încercăm să aflăm care sunt doleanțele lor. Mai nou, putem să le punem la dispoziție o rată a dobânzii mai atractivă de circa 2,8% până la 4,9% în valută și 8-9% în lei. Informăm despre oportunitățile de a investi în industria post – recoltare, scutirile pe care le putem oferi în cadrul Proiectului pentru plata la taxa pe valoare adăugată și taxele vamale, care s-ar cifra la circa 30% din valoare investițiilor. Le comunicăm despre posibilitatea de a contracta anumite bunuri pentru investiția pe care și-o doresc, inclusiv prin instrumentul de leasing și aici ne referim la persoanele care nu au ce pune în gaj. Vedem interes din partea agricultorilor, în special pentru faptul că oferim credite pentru o perioadă de 10 ani, care este una destul de îndelungată. Cel mai important lucru este că, există perioada de grație de 4 ani, în cazul în care fermierul dorește să planteze o livadă, iar aceasta va intra în rod în al 2-3 an și atunci această perioadă de grație este foarte importantă pentru reușita afacerii. Seminarele au și o parte practică, nu doar una teoretică în care discutăm. Pe această parte practică, în fiecare raion, încercăm să vizităm un beneficiar al Proiectului Livada Moldovei sau alt agent economic care a făcut investiții în industria post – recoltare. Subînțelegem prin industria post – recoltare construcția unui frigider pentru păstrarea fructelor, pomușoarelor, legumelor, o linei de sortare, de calibrare. Vom vizita mai multe uscătorii de fructe, întreprinderi care produc distilate din fructe și din pomușoare. Încercăm să le explicăm fermierilor care ar fi posibilitatea de a face o investiție de lungă durată, astfel încât ei să poată valorifica toată gama eligibilității care există în cadrul Proiectului. Urmare a extinderii eligibilității pot depune dosarele de participare, inclusiv producătorii de struguri de masă, tehnici și vinificatorii, cultivatorii de flori, plante medicinale, legume, nuci, pomușoare etc. Acoperim, aproximativ 75% din sector. În cadrul Proiectului s-a prevăzut ca cel mai mic credit, care poate fi contractat, este de doar 5 mii de euro, iar cel mai mare de 5 mil de euro. Practic, acoperim tot spectrul doleanțelor fermierilor de la cei mai mici până la cei mai mari. În sinergie cu alte finanțări disponibile în Republica Moldova cum ar fi cele oferite de AIPA, reușim să ajutăm beneficiarii să investească eficient. Avem mai mulți beneficiari care s-au întors din străinătate și au preferat să investească în creșterea, depozitarea, procesarea fructelor, strugurilor, pomușoarelor, legumelor. Astfel, creând o sursă durabilă de venit, aici, acasă”.

Despre oportunitățile și riscurile investițiilor în sectorul horticol a explicat Anatol Fală, director de Programe ACSA. Acesta a remarcat că, în toate sectoarele se poate obține un venit, dar este necesar de a studia piața pentru a cunoaște preferințele consumatorilor, de a identifica posibilitățile locale de finanțare, astfel ca aceste investiții să fie inteligente și respectiv, să poată fi rambursate într-o perioadă scurtă de timp.

„Prin intermediul Proiectului Livada Moldovei se asigura obținerea resurselor financiare ieftine și accesibile pentru fermieri, care pot fi investite practic, în toate sectoarele de activitate economică. Ne referim și la sectoarele de producere a materialului săditor, flori, culturi ornamentale, dar și culturile boboase cum ar fi năutul, bobul, fasolea. Proiectul oferă posibilități de a accesa credite sub formă de investiții pentru sectorul de procesare și post – recoltare. Odată ce producția este recoltată trebuie să fie procesată pentru a aduce plus valoare. Iată de ce este necesar de a investi în uscarea, congelarea, stocarea temporară a produselor. Totodată, Proiectul vine cu suport și pentru cei care gestionează sectoare conexe sectorului horticol. Experții Proiectului au atenționat despre accesibilitatea acestor fonduri, modul de utilizare, eligibilitatea de participare și combinarea posibilităților de accesare de surse suplimentare cum ar fi Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. În primul rând, cei care intenționează să facă investiții trebuie să înțeleagă cine ar procura producția agricolă. Trebuie să analizeze dacă zona este pretabilă pentru cultura în care intenționează să investească. Accesul la surse de apă și infrastructură. Producătorii, înainte de a face investiția trebuie să realizeze proiecte de execuție la înființarea plantațiilor multianuale, la construcția frigiderelor. La fel, le sugerez producătorilor să coopereze, pentru că construcția unor facilități sunt investiții destul de costisitoare și este mai ușor când participă mai mulți producători. Există o serie de alte Proiecte și Fonduri care pot fi accesate. Proiectul Livada Moldovei vine cu o echipă de profesioniști care vor consulta producătorii pe tot parcursul, de la proiectare până la obținerea resurselor financiare și inclusiv în etapele următoare. Procurarea echipamentelor, tehnicii prin intermediul Proiectului Livada Moldovei oferă facilitatea de a nu achita taxa pe valoare adăugată, totodată se oferă facilități la importul tehnicii sau echipamentelor, consumabile, mijloace de producție. În acest sens, producătorii au posibilitatea de a câștiga cel puțin 20-25% din costul investiției. Atenționez și asupra faptului că, noi producem ceea ce putem, dar de fapt trebuie să producem ceea ce se cere. La fel, aș sugera producătorilor agricoli ca înainte de a face investiția să identifice piețele de desfacere, pentru că fiecare piață are cerințele și preferințele sale”.

Fermierii prezenți la eveniment au confirmat importanța și utilitate informațiilor prezentate. Mai mult ca atât, aceștia au recunoscut că situația din anul curent, i-a determinat să înțeleagă necesitatea dezvoltării întregului lanț valoric pentru un venit stabil și sigur.

Nicolae Munteanu, din satul Cojușna este proprietarul unei livezi ce se întinde pe 30 de hectare, deține și un depozit frigorific. Cu toate acestea, ne-a comunicat că intenționează să planteze o livadă nouă, iar pentru aceasta are nevoie de surse financiare.

„Toate seminarele sunt interesante pe motiv că chiar dacă cunoaștem teoria și practica, ne ajută să ne împrospătăm cunoștințele și să vedem și multe posibilități noi. Nu am știut până acum despre oportunitățile pe care le oferă Proiectul Livada Moldovei, dar am venit pentru ca să studiez și să văd dacă pot să accesez surse financiare pentru a ne dezvolta. Planificăm să reînnoim livada pentru că are deja 20 de ani și nu mai are productivitatea care ar trebui să fie. Intenționăm să plantăm soiuri noi, dar și să diversificăm culturile pe care le creștem. La moment, fără accesarea unui credit, nu putem să ne dezvoltăm, avem nevoie de sume mari de bani pentru a înființa o plantație nouă”, a spus Nicolae Munteanu.

Nicolai Heghea, din satul Sireți, a menționat că în pofida faptului că anii sunt complicați, cu diferite încercări, aceasta nu-i descurajează, dar îi motivează și mai mult, astfel că intenționează să se extindă și să construească un frigider.

„Am o gospodărie țărănească unde creștem fructe și struguri de masă. Deținem 7 hectare de livadă de măr soiuri de toamnă – iarnă și viță de vie soiurile Moldova și albă de Suruceni. În anul curent, sunt mulțumit de producția de struguri, doar că ploile ne-au cam dat bătăi de cap, astfel că bobițele au fost crăpate și nu am putut să realizăm strugurii la un preț mai convenabil. Cantitatea cea mai mare a mers la producerea vinului. Merele care au fost de sortul I, circa 120 de tone, le-am depozitat în frigider, 30 de tone le-am dat la suc, iar alte 50 de tone sunt sub zăpadă. Noi glumim, că avem o livadă care rodește anul împrejur. Am venit cu feciorul care a sădit 30 de ari de căpșune și 2 hectare de vișin și sperăm să găsim cele mai bune soluții, inclusiv oferite de Proiectul Livada Moldovei, astfel ca să putem dezvolta o afacere stabilă. Cu toate că avem și ani destul de complicați, cu diferite încercări dorim să ne extindem și să construim un frigider ce ne-ar permite să depozităm 300 de tone de produse”, a mai adăugat fermierul.

‹ adv ›

Constantin Tofan, din satul Vorniceni, a explicat că producția o păstrează la frigiderele din satele vecine, dar participarea la seminar la făcut să se gândească la construcția unui frigider propriu.

„Dispun de circa 92 de hectare pe care creștem piersici, prune, mere, struguri de masă, tehnici și căpșune. Altfel spus, cultivăm o gamă largă de produse. Avem o mare problemă cu consolidarea terenurilor. Nu avem probleme cu comercializarea produselor, dar ne-am dori foarte mult un depozit pentru păstrarea producției. La moment, punem la păstrare în frigiderele din satele vecine. Ne dorim să identificăm surse financiare pentru a construi un depozit unde am putea păstra, prelucra. Informația prezentată este foarte utilă, nu am cunoscut despre posibilitățile oferite de Livada Moldovei. Posibil, vom apela la suport din partea Proiectului”.

Florea Dumitru, din satul Dolna, tânăr fermier a menționat că agricultura are viitor doar dacă fermierii de la noi vor înțelege necesitatea asocierii, doar așa pot beneficia de un suport substanțial.

„Avem o plantație de 12 hectare de prun. În anul curent, am avut o roadă foarte bună, dar cu părere de rău prețul a fost destul de mic. Am fost nevoit să procesez o mare parte din poducție, dar și pentru procesate nu prea mi-am găsit cumpărător. Deținem de teren și ne gândeam poate să diversificăm producția și să plantăm alte culturi. Am venit la seminar pentru a studia oportunitățile oferite de Proiectul Livada Moldovei. Informația prezentată este foarte utilă cu atât mai mult cu cât ne-au prezentat anumite avantaje cum ar fi scutirea de TVA, perioada de grație și alte momente care mi-au atras atenția. În primul rând, ne gândim la construcția unei hale de procesare, pentru că în cazul în care nu vom putea comercializa fructele în stare proaspătă să avem unde să le procesăm. Anul acesta, cei care au prestat servicii au profitat de situația creată și au majorat prețurile. Eu cred că viitorul este asocierea, doar astfel am putea identifica noi piețe de desfacere. Agricultura are viitor doar dacă producătorii de la noi o să realizeze necesitatea asocierii ca să putem crea un produs ce să poată face concurență. Produsele noastre sunt destul de gustoase, rămâne să realizăm câțiva pași care ne-ar permite să cerem un preț competitiv. Am auzit despre Proiectul Livada Moldovei, dar astăzi am aflat detalii despre oportunitățile oferite”, a explicat producătorul.

Pe finalul seminarului, fermierii prezenți au vizitat Frigiderul GȚ Moșia lui Dumbravă, acolo unde gazda a explicat despre experiența implementării tehnologiilor moderne prin investiții inteligente în sectorul horticol.

‹ adv ›

Cu suportul Asistenței Tehnice pentru Proiectul Livada Moldovei vor fi organizate 30 de seminare informative în toate raioanele Republicii Moldova. În cadrul acestora se prezintă oportunitățile investiționale disponibile în cadrul Proiectului Livada Moldovei cum ar fi: finanțare pentru investiții în legumicultură, cultivarea strugurilor de soiuri tehnice și vinificație, floricultură (inclusiv plante medicinale și cele folosite la producerea uleiurilor esențiale), arhitectură peisagistică și turism rural.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii