‹ adv ›
miercuri, 12 august, 2020
23 C
Chișinău

FOTO. SAS Moldova revoluționează felul în care sunt gestionate în prezent afacerile agricole din țară

Recomandate

Uniți, tineri și ambițioși. De ce se asociază agricultorii în cooperative?

Vechea zicală susține că unde-i unul nu-i putere, iar prin unirea forțelor în agricultură, fermierii au de câștigat.Așa...

Fermierii au blocat traseele: Dacă nu vom fi auziți, vom merge la Chișinău

De dimineață sute de fermieri din mai multe raioane ale țării au ieșit la protest (detalii pe acest link). Potrivit acestora, chiar...

Producător: Speculațiile de prețuri care se fac în marketuri nu au nicio legătură cu noi. Mulți riscăm să falimentăm

Recolta proastă de grâu din acest an, precum și prognozele alarmante pentru porumb, pot aduce crescătorii de păsări în pragul falimentului. Acest...

Mâine, Consiliul Suprem de Securitate va analiza situația din agricultură

Situația dificilă din agricultură, provocată de seceta din ultimele luni, va fi discutată în această săptămână la ședința Consiliului Suprem de Securitate,...

Peste 5 milioane de euro vor fi investiți pentru a renova și dota 4 instituții agricole din țară

Banca Europeană de Investiții a aprobat proiectele investiționale prezentate de către Colegiului Tehnic Agricol din Svetlâi, Centrul de Excelență în Horticultură și...

Exportatorii de miere și-au extins activitățile online cu ajutorul USAID/APM pentru a promova mierea moldovenească

Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova și un grup de șapte companii exportatoare de miere, membre ale asociației, vor fi prezente...

Monitorizarea câmpurilor, tehnicii agricole, auditul terenurilor și evaluarea exactă a cheltuielilor pe care le suportă întreprinderea sunt operațiuni ce dau mari bătăi de cap fermierilor, însă, pot fi realizate mult mai ușor având doar telefonul sau tableta la îndemână.

Automatizarea managementului și ecosistemului unei întreprinderi ajută la gestionarea afacerii, economisirea timpului și banilor – lucru demonstrat de Compania Studioul Sistemelor Agricole (SAS), care deja de peste 5 ani asigură monitorizarea a circa 2 milioane de hectare de teren agricol și se bucură de succes în rândul producătorilor agricoli din țările vecine.

Pentru a prezenta avantajele și oportunitățile pe care le oferă îmbunătățirea managementului în agricultură, Compania Studioul Sistemelor Agricole a organizat, pe data de 5 iunie curent, un simpozion de prezentare a sistemului SAS by Cropio, ce „ține garantat sub control tot ceea ce se întâmplă, zi de zi, în întreprindere”.

Tehnologiile moderne – aliatul numărul 1 în agricultură!

Dmitrii Grușețchi, fondatorul Companiei SAS, susține că, fiecare fermier poate avea o afacere prosperă și mult mai profitabilă, indiferent de tipul activității pe care o desfășoară și suprafața pe care o are în gestiune. Pentru fiecare problemă cu care se confruntă producătorul – SAS vine imediat cu o soluție.

„Pentru prima dată am lansat afacerea în Ucraina și Rusia și reprezentăm unele dintre cele mai moderne tehnologii utilizate în gestionarea business-ului agrar. Inițial, am început de la monitorizarea prin satelit, după care am înțeles că putem propune fermierilor mult mai multe. La moment, dispunem de un sistem complex care oferă posibilitatea de a rezolva orice problemă ce ține de evidența materialelor de producere, administrarea întreprinderii, gestionarea resurselor și a afacerii per general. Scopul nostru este de a adapta tehnologiile existente necesităților sectorului agrar și ne dorim ca, fiecare fermier fie mic sau mare, să poată face un business adevărat, fără cheltuieli suplimentare și cu o rentabilitate sporită. Ne dezvoltăm permanent, vizităm alte companii de profil din întreaga lume, cumpărăm tehnologii și facem tot posibilul pentru a asigura fermierii cu cele mai eficiente soluții. Putem monitoriza câmpurile, determina calitatea semănăturilor, răsărirea plantelor, prognoza recolta. Totul a devenit accesibil datorită inteligenței artificiale. Avem o experiență bogată de lucru, inclusiv în Africa, Egipt și Marea Britanie, iar pe piața Moldovei suntem de aproape 2 ani și monitorizăm peste 70 de mii de hectare. Testăm diverse tehnologii în condiții diferite, pentru a obține o apreciere obiectivă a eficienței acestora. Totodată, sunt și fermier, și înainte de a propune altor o tehnologie, mai întâi o testez în cadrul propriei întreprinderi, deci, sunt sigur de calitatea serviciilor prestate”.

5 ani de experiență și inovație continuă!

Ghenadie Cioinac, reprezentantul SAS în Republica Moldova și România, în cadrul simpozionului a prezentat oportunitățile sistemului SAS by Cropio, dar și a abordat împreună cu producătorii din țară, prezenți la eveniment, cele mai importante aspecte ale dezvoltării agriculturii prin automatizare.

„În întreaga lume, pe lângă tehnologiile moderne de producere, o necesitate stridentă a devenit controlul proceselor ce au loc în cadrul întreprinderii. La moment, 8% de fermierii din SUA prelucrează 65% din pământul arabil, iar în Europa 5% din fermieri prelucrează mai mult de jumătate din terenuri. Acest lucru le reușește doar datorită automatizării. Gospodăriile mijlocii și mari din Moldova tind și ei spre asemenea cifre și-și doresc o activitate agricolă eficientă. Acest lucru este absolut real, iar întreprinderile ce au optat pentru serviciile noastre devin mai competitive, mai bune, mai rentabile. Compania SAS își desfășoară activitatea mai mult de 5 ani pe arena mondială și astăzi este prezentă în 5 țări: Ucraina, Rusia, Moldova, România și Kazahstan. Am decis să dezvoltăm acest produs din necesitatea sectorului, ne dorim să fim, împreună cu fermierii, cu un pas înaintea problemelor. O afacere în agricultura modernă, în care toate procesele sunt monitorizate automatizat, este și o afacere atractivă pentru tineri, deoarece datorită tehnologiilor, business-ul agricol aduce o satisfacție în plus. Producătorii agricoli își doresc tot mai mult să controleze procesul de lucru: exactitatea cu care sunt distribuite și încorporate semințele în sol, administrate îngrășămintele, cunoașterea variației temperaturii și precipitațiile căzute pentru a se orienta când trebuie efectuate anumite lucrări, iar noi putem asigura acest lucru”.

Au optat pentru o rentabilitate sporită!

Resursele de informații utilizate pentru a ține sub control activitatea întregii întreprinderi, nu pot fi atât de ușor stocate, nu și în cadrul Companiei Wetrade, care a optat pentru automatizare și cunoaște cu exactitate cantitatea de inputuri utilizate la zi, calitatea îndeplinirii lucrărilor și tot ceea ce se întâmplă zilnic pe cele 35 de mii de hectare pe care le are în gestiune.

„Avem în gestiune peste 35 de mii de hectare de pământ. Evident, gestionarea cu asemenea suprafețe necesită o abordare specială. Anul trecut am aflat despre compania SAS și oportunitățile de care am putea beneficia colaborând cu aceasta. Inițial, era destul de greu să explicăm lucrătorilor cât este de importantă automatizarea, dar am decis că oricum vom implementa aceste schimbări. Având experiența acestui an, pot spune că, schimbarea a fost extrem de utilă. Avem posibilitatea să urmărim exact ceea ce ne interesează: consumul de combustibili, munca lucrătorilor, starea câmpurilor. Nu mai este necesar să verific dacă au început sau nu procesul de lucru mecanizatorii, fiecare tractor și unitate de transport din întreprindere poate fi urmărită de la distanță. Pot spune că, s-au optimizat și cheltuielile întreprinderii. Având peste 700 de câmpuri în cultură, era practic ireal să cunoaștem ce se întâmplă pe fiecare din ele. La moment, un agronom are în grija sa peste două mii de hectare de pământ și reușește să gestioneze activitatea mecanizatorilor, fiecare din ei având la îndemână tableta introduce date referitor la câmpurile pe care le are în gestiune. Recomand tuturor producătorilor să utilizeze asemenea practici de monitorizare a procesului de lucru în întreprindere, sigur nu vor regreta”, a spus reprezentantul companiei Wetrade, Ion Echim.

Roberto Guardigli, directorul companiei Lender Agroprim susține că, nu a crezut vreodată că în cadrul întreprinderii o bună parte din cheltuieli nu sunt justificate și, de fapt, poate avea o rentabilitate mult mai sporită tot cu aceleași tehnologii de producere.

„De când utilizez platforma implementată de SAS, pentru gestionarea afacerii, totul a devenit mult mai ușor. Am început cu monitorizarea consumului de motorină și am fost surprins de faptul că, datele prezentate de lucrători nu corespundeau cu realitatea. Datorită platformei, cunoșteam exact în ce moment a fost oprit tractorul din procesul de lucru și ce cantitate de motorină a fost extrasă din acesta. Pe zi, zeci de litri de motorină erau furate dintr-un singur tractor, vă imaginați ce cheltuieli aveam?! Acum deja, monitorizez și activitatea specialiștilor. Cred că, este imposibil de sine stătător sau fie și cu ajutorul câtorva persoane să monitorizezi aceste lucruri. Voi opta pentru introducerea monitoringului întregului lanț de producere, desfășurat în cadrul întreprinderii, în regim de automatizare a procesului de supraveghere și sunt sigur că vom avea și mai mult de câștigat”, a menționat Roberto Guardigli.

După ce a participat la simpozion, Alexei Chiriac, directorul întreprinderii Climăuțanul Agro, spune că la sigur va opta pentru automatizare, mai ales după ce a văzut exemplul altor producători din țară, unul ce merită a fi urmat.

„M-a impresionat mult ceea ce am văzut în cadrul prezentărilor. Cu ajutorul unui mobile device pot fi controlate toate operațiunile, dar și poți obține un profit mult mai bun. Mi-a plăcut mult ideea de a monitoriza consumul de motorină, rapoartele agronomilor, câmpurile, solul. Cred că, orice gospodărie își dorește asemenea schimbări, inclusiv și eu. Astfel, poți ști sigur ce lucrare sau procedeu merită sau nu să fie realizat, ce necesitate are fiecare parcelă și ce se întâmplă real în câmp. În timpul apropiat, voi începe și eu implementarea acestor tehnologii în cadrul gospodăriei pe care o gestionez, pregătim deja un specialist care ar putea monitoriza toate aceste procese”, a conchis Alexei Chiriac.

Catalogul SAS Moldova poate fi vizualizat urmând acest link. Pentru mai multe detalii luați legătura cu Alexandr Leasenco, Manager Dezvoltare Clienți SAS Moldova – Tel. + 373.799.88.063!

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Agriculture Expert @ Agrobiznes

Citește și ›

Advertoriale

Sistemul inteligent AFS Harvest Command de la Case IH: Primele impresii ale fermierilor moldoveni

Posibilitățile sistemului inovator de control al procesului de recoltare AFS Harvest Command, instalat pe noile combine tip rotor marca Case IH, seria...

Primul parteneriat al companiei Avgust în Moldova – Imexagro

Chiar de la începutul fondării (2003), Imexagro începe colaborarea cu compania Avgust (cel mai mare producător de pesticide din Rusia), fiind și cel...

Mai aproape de producătorii locali. Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”

Începând cu 5 august, Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”, care are ca scop susținerea și promovarea producătorilor autohtoni....

VIDEO. Personalizează-ți produsele cu Fructe Pack! Lădițele imprimate te ajută să fii mai vizibil în vânzări

Datorită fructelor de calitate și gustului deosebit, producătorii autohtoni au ajuns a fi tot mai apreciați pe piețele externe, unde reușesc să...

Ce trebuie să știm despre Lepidopterele din pomicultură și combaterea lor

Scenariul de combatere a Lepidopterelor este în continuă schimbare. Schimbările climatice ce au loc la nivel mondial, cât şi în ţara noastră...

VIDEO. Agrostoc și Intterra: „Parteneriat pentru digitalizarea agriculturii în Moldova”

Marți, 4 august, începând cu ora 15:00 a avut loc webinarul „Parteneriat pentru revoluționarea digitalizării agriculturii în Moldova”, organizat de C.Î. Agrostoc...

Tratează semințele în siguranță! Echipamente de protecție și alte premii pentru fermierii care cumpără Austral® Plus

În sezonul 2020, Syngenta a adus în Moldova singurul insecto-fungicid pentru tratarea semințelor de cereale de pe piața noastră – Austral® Plus....