‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriTatiana Pavliuc: Mai bine să ai 10 hectare de livadă modernă, decât 100 de...

Tatiana Pavliuc: Mai bine să ai 10 hectare de livadă modernă, decât 100 de hectare de livadă tradițională

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Producerea fructelor, care reprezintă produse agricole cu valoare înaltă, oferă un potențial enorm de creștere a profiturilor și veniturilor în localitățile rurale. Pentru a beneficia, însă, la maxim de acest potențial, agricultorii trebuie să accepte tranziția de la producerea clasică a fructelor la producerea intensivă și super-intensivă, care rezultă în fructe de calitate și recolte înalte, asigurând competitivitate pe piața externă și oportunități de diversificare. Chiar dacă avantajele livezilor moderne sunt evidente, fermierii sunt reticenți schimbărilor, inclusiv din cauza investițiilor considerabile pe care trebuie să le efectueze la înființarea livezilor intensive. Dacă la moment în Republica Moldova există circa 123 mii de hectare de livezi de fructe sâmburoase și sămânțoasă, și în jur de 20 la sută constituie livezi  super intensive, chiar dacă avantajele unei livezi intensive prevalează.

Tatiana Pavliuc administrează compania agricolă „Plaiul Bîrlădean” din anul 1999. Compania este amplasată în regiunea de nord a Republicii Moldova și deține peste 1,600 de hectare pe care produce cereale și fructe, comercializate pe piața internă, dar și cea externă. Tatiana Pavliuc este o antreprenoare agricolă cu  experiență și o reputație de manager abil, pe care a câștigat-o de-a lungul anilor datorită profesionalismului, perseverenței și rezultatelor obținute. Astăzi, dna Tatiana Pavliuc este considerată drept reper pentru mai mulți producători de fructe din Moldova, fiind  caracterizată drept un fermier dedicat activității sale – muncește mult, investește cu grijă, de șapte ori măsoară și o dată taie. Totodată, directoarea companiei „Plaiul Bîrlădean” este cea mai indicată persoană să vorbească despre provocările din sectorul agricol cauzate de dependența de o singură piață și cat de dificil îi este unui fermier să ia decizii. În 2014, când Rusia a impus embargo la importul de fructe din Republica Moldova, ”Plaiul Bîrlădean”, care își vindea fructele exclusiv pe piața rusească, a fost nevoit să vândă merele cu 65 de bani în situația în care prețul de producție era de 2,5 lei. Atunci compania a suportat pierderi de peste 1 milion de lei. A fost o perioadă complicată pentru companie și pentru cei peste 260 de angajați ai săi. Dar a fost și o lecție dură despre businessul agricol și despre necesitatea diversificării pieței.

Pe parcursul ultimilor ani, dna Pavliuc a vizitat mai multe țări pentru a cunoaște tehnologiile moderne de producere utilizate de către fermierii străini. De asemenea, a participat la zeci de instruiri despre tehnologiile de producere a fructelor, piața de desfacere și vânzări, acumulând  informații despre caracteristicile livezilor intensive și super-intensive. O perioadă a fost, totuși, reticență la recomandările experților de a substitui livada clasică cu una modernă, așa cum acest lucru presupunea investiții enorme. Dacă investițiile necesare pentru înființarea unui hectar de livadă clasică sunt de circa 5 mii Euro, atunci investițiile pentru 1 hectar de livadă super-intensivă cu soiuri moderne, dotată cu sistem de irigare, fertigare și plasă anti-grindină sunt de circa 40 de mii Euro.

În 2018, însă, dna Pavliuc a luat decizia fermă de a planta o livadă modernă. Primul pas pentru ”Plaiul Bîrlădean” l-a constituit defrișarea a 120 de hectare din livada clasică, care nu mai oferea fructele pe care le solicita consumatorul final. Tot mai frecvent, cumpărătorii solicitau soiuri moderne, colorate și dimensionate uniform. Asistată de specialiștii proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și consultată de experți italieni, ”Plaiul Bîrlădean” a înființat pe 14 hectare o livadă super-intensivă de măr și prun.

‹ adv ›

„Mi-a fost foarte dificil să iau această decizie. Am mers repetat în primăvară în Italia ca să vizitez o livadă super-intensivă și să mă conving că este necesar să fac acest pas. Totuși este o investiție mare. Astăzi însă nu regret că am optat pentru aceasta. Chiar în primul an, la doar câteva luni de la plantare, pomii de măr au fructificat și am recoltat până la 10 mere de pe fiecare pom. Merele au avut un aspect comercial, culoare atractivă, formă uniformă și sunt foarte transportabile. Lecția pe care am învățat-o eu din această experiență și pe care o împărtășesc și altor agricultori este că înființarea unei livezi intensive sau super-intensive începe de la analiza pieței pe care vrem să comercializăm fructele. Anume piața determină soiurile pe care trebuie să le plantăm”, explică Tatiana Pavliuc.

La moment, ”Plaiul Bîrlădean” are plantate soiuri noi de măr Gala, Jeromine, Fuji, etc. care sunt solicitate de consumatorii de peste hotare. Astăzi directoarea companiei este foarte mulțumită de rezultatele tinerii livezi și este decisă să extindă suprafața de livadă super-intensivă. Totodată, ”Plaiul Bîrlădean” intenționează să implementeze standardele internaționale pentru a spori completivitatea fructelor pe piața externă.

„Mai bine să ai 10 hectare de livadă modernă, decât 100 de hectare de livadă tradițională”, îi convinge Tatiana Pavliuc pe alți fermieri.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›