‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Viticultorii din Căușeni sunt în pragul disperării. Strugurii au fost afectați de mucegaiul...

VIDEO. Viticultorii din Căușeni sunt în pragul disperării. Strugurii au fost afectați de mucegaiul cenușiu

‹ adv ›
‹ adv ›

Vremea din ultimele săptâmâni îi pune la grea încercare pe viticultori. Ploile și temperaturile înalte au favorizat apariția mucegaiului cenușiu în vița de vie. Boala a redus nu doar din cantitatea recoltei, dar și din prețul de comercializare a strugurilor. Cele mai afectate sunt soiurile albe și Moldova, transmite postul local de televiziune Studio-L.

Unii agricultori afirmă că venitul de pe urma vânzărilor este foarte mic, iar munca lor nu este apreciată practic deloc. Alți viticultori spun că autoritățile nu sprijină în nici un fel agricultorul. Mai mult decât atât, oamenii nici nu speră la o majorare a prețurilor, în condițiile în care au muncit cu greu o vară întreagă.

De pe cele 6 hectare cu viţă de vie, Mihail Bobicov din Căușeni preconiza să culeagă în acest an în jur de 50 de tone de struguri, din cauza grindinei și a ploilor din ultimile săptămâni nu va aduna însă nimic. Bărbatul afirmă că în primăvară strugurii s-au dezvoltat foarte bine, iar după ploile de la sfârșitul verii bobițele s-au umplut cu apă și au crăpat. Fermierul care este acum în pragul disperării afirmă că a fost afectat aproape fiecare butuc și nu știe ce va face cu roada. Ciorchinii negri s-au umplut cu mucegai, iar boala a afectat aproape fiecare bobiță, bărbatul se teme că nu-și va putea realiza producția nici la vin și asta pentru că producătorii de vinuri au nevoie și ei de struguri calitativi.

Fermierul susține că a efectuat toate tratările la timp, a introdus cele mai scumpe preparate, doar că acest lucru nu a salvat situația, acesta afirmă că plantația a fost afectată peste 90 la sută chiar dacă a investit în jur de 30 de mii de lei la hectar pentru prelucrări.

În privința asigurării plantației, fermierul afirmă că firmele asiguratoare găsesc diferite motive numai să nu asigure sau să recompenseze pierderile, acesta crede că problema cu soiul Moldova este în toată țara, iar guvernanții nu cunosc această problemă.

Potrivit șefului Direcției Agricultură Alimentație a raionului Căușeni, Dumitru Bodeanu, la moment în tot raionul are loc procesul de recoltare a strugurilor tehnici și a celor de masă, acesta afirmă că au venit unele semnale de la producătorii agricoli în privința afectării soiului Moldova, dar că nu sunt atât de dese. Acesta susține că în unele regiuni ale raionului grindina și ploile de la sfârșitul verii au afectat în mod direct unele podgorii. Prețul pentru un kilogram de struguri Moldova variază între 2 și 5 lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii