‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole2/3 din populația lumii depinde de importul de produse agroalimentare - studiu

2/3 din populația lumii depinde de importul de produse agroalimentare – studiu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mai mult de 66% din regiunile lumii nu se pot asigura cu cantitatea necesară de cereale și alte produse alimentare-cheie fără a recurge la importul lor din alte părți ale lumii. Informațiile oamenilor de știință care au ajuns la această concluzie au fost publicate în revista științifică Nature Food.

„Calculele noastre arată clar că sursele locale de alimente nu pot satisface pe deplin nevoile populației în majoritatea regiunilor planetei, ceea ce este legat atât de particularitățile procesului de producție, cât și de obiceiurile consumatorilor acestor regiuni. Epidemia de coronavirus subliniază în continuare importanța autoaprovizionării și capacității de a produce hrană”, a spus unul dintre autorii studiului, profesorul Matti Kummu, Universitatea Aalto.

Potrivit experților ONU, la moment, aproximativ 820 de milioane de oameni de pe planetă se confruntă cu probleme de acces permanent la alimente. Majoritatea din aceștia locuiesc pe teritoriul Africii Subsahariene, unde unul din patru locuitori suferă de foame cronică.

Oamenii de știință au analizat cât de departe de orașe, sate și alte puncte de concentrare a oamenilor sunt cele mai apropiate terenuri agricole și stocuri pentru șase culturi agricole importante – grâu, orz, orez, mei, sorg și manioc.

‹ adv ›

Potrivit Tass, calculele au arătat că aproximativ 30% din populația lumii se poate asigura cu alimente din surse locale. Acest lucru este caracteristic pentru 27% dintre oamenii din zona climatică temperată și doar 11-16% dintre locuitorii Africii și din alte regiuni tropicale și ecuatoriale.

În general, aceste probleme sunt mai puțin caracteristice țărilor din Europa, SUA, Canada, Mexic, țările din Asia de Sud și de Est, precum și Rusia. Țările din Africa ecuatorială, statele din Asia de Sud-Est și, de asemenea, țările tropicale din America Latină suferă cel mai mult de aceste probleme.

Toate acestea, potrivit cercetătorilor finlandezi, înseamnă că dacă legăturile comerciale globale între diferite regiuni ale lumii sunt distruse sau slăbite foarte mult, atunci multe regiuni ale planetei se vor confrunta cu o lipsă acută de hrană. Astfel de previziuni, după cum speră oamenii de știință, vor determina autoritățile din toate țările să se gândească la introducerea de măsuri care să stimuleze dezvoltarea agriculturii în aceste regiuni.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›