MAC-P
Proiectul „Agricultura competitivă în Moldova” (MACP) și-a început activitatea în 2013. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, Guvernul Suediei și Fondul Global de Mediu în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului.
Info
Proiectul Agricultura Competitivă (MAC-P) are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor; facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor. Proiectul este finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu.
În prezent, MAC-P are două componente active:
-
Sporirea productivității solurilor prin intermediul managementului durabil al terenurilor (MDT)
Activităţile componentei sunt direcţionate spre consolidarea capacităţilor umane, instituţionale şi tehnice pentru implementarea măsurilor de management durabil al terenurilor; stimulente financiare pentru agricultori în vederea trecerii la tehnologii și practici de management durabil al terenurilor şi asistenţă pentru investiţii în reabilitarea de fâșii de protecţie anti-eroziune.
Programul de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor.
Granturile sunt acordate pentru procurarea utilajelor agricole performante și aplicarea practicilor pentru conservarea solului, inclusiv:
- semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare No-Till;
- combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till);
- practici de MDT (înierbare în livezi cu lucrarea solului numai în jurul pomilor);
- echipamente și sisteme de irigare.
Valoarea maximă a unui grant constituie 10 000 dolari SUA, dar nu mai mult de 30% din valoarea investiției eligibile.
-
Consolidarea managementului siguranței alimentelor
Componenta vizează consolidarea capacităților umane, instituționale și tehnice ale sistemelor naționale de gestionare a calității și siguranței alimentelor și asigurarea conformității cadrului normativ și a componentelor sistemului cu standardele sanitare și fitosanitare (SPS) ale piețelor de export.
În acest scop, MAC-P implementează o serie de activități pentru instituirea unui sistem modern de gestionare a subproduselor de origine animală, nedestinate consumului uman (SOA). O unitate de procesare SOA va fi construită în apropiere de orașul Criuleni și va procesa toate cele 3 categorii de subproduse, folosind metoda de sterilizare sub presiune.