‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
25.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRecolta de pe mai mult de 350 hectare de culturi de toamnă nu este...

Recolta de pe mai mult de 350 hectare de culturi de toamnă nu este calitativă pentru însămînţarea următoare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recolta de pe mai mult de 350 hectare de culturi de toamnă nu este utilă pentru însămânţarea următoare. La această concluzie au ajuns experţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit datelor acestei structuri, acest fapt s-a produs din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În opt luni ale anului curent ploile torenţiale şi grindina au afectat în mod serios cerealele din nordul ţării. În particular, este vorba despre raioanele Şoldăneşti şi Soroca, informează Novosti-Moldova.

O parte din suprafeţele de culturi de toamnă au fost îmburienite, iar în unele cazuri experţii au depistat încălcări în procesul de producere a culturilor. Din aceste motive specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au interzis utilizarea recoltei de pe aceste teritorii pentru următoarea însămânţare.

‹ adv ›

Cu probleme similare în primăvara anului curent s-au confruntat şi fermierii din sudul ţării. În raioanele Ciadîr-Lunga şi Taraclia producătorilor agricoli nu li s-a permis să utilizeze pentru însămînţarea în continuare seminţele de pe 17 hecatre de porumb şi 103 hectare de floarea-soarelui.

Cu toate acestea, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM, recolta de grâu anul curent a depăşit 1 milion de tone de pe 337 mii de hectare şi este un record în ultimul deceniu, recolta de porumb în anul 2013 a constituit aproximativ 1,25 milioane de tone de pe 360 mii de hecatre de semănături, iar de seminţe de floarea-soarelui – peste 500 mii tone. De pe 95 mii de hectare de pământ fermierii au recoltat 225 mii tone de orz, iar de pe 24,6 mii hectare – 336 mii tone de rapiţă.

Pentru următoarea însămânţare producătorii agricoli dispun de 88 mii tone de grâu de toamnă, 14 mii tone de orz, 47 mii tone de rapiţă şi 83 mii tone de alte culturi. În opinia experţilor, aceasta este suficient pentru asigurarea necesităţilor populaţiei.

‹ adv ›

 

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›