Producătorii de lactate din Franța sunt grav afectați din cauza pandemiei. Cu restaurantele, cantinele școlare și piețele închise din cauza stării de urgență, aceștia sunt nevoiți să distrugă mii de litri de lapte și aproximativ două tone de cașcaval, scrie The Guardian.
Totodată, potrivit Nationalpost.com, producătorii francezi au avertizat recent că, de fapt, circa 5.000 de tone ar putea fi distruse.
Din cauza pandemiei, vânzările au scăzut drastic, francezii orientându-se spre procurarea produselor de bază.
„Ne aflăm într-o situație în care consumatorii și-au pierdut dorința de a mânca brânză în timpul acestei crize”, a declarat Michel Lacoste, Conseil National des Appellations d’Origine Laitière (CNAOL).
Producătorii de brânzeturi au înregistrat reduceri de vânzări de circa 60%, începând cu mijlocul lunii martie, ceea ce înseamnă o pierdere de 157 milioane de euro.
CNAOL estimează că între 10-15% dintre fermierii care produc produse lactate au fost afectați. Tonele de produse nevândute au fost oferite asociațiilor de caritate, topite sau distruse.
„Situația este catastrofală. Brânza nu este doar un aliment, ci este o parte a identității Franței, a moștenirii, a istoriei, a competenței sale speciale și unice”, a conchis Michel Lacoste.
Pentru salvarea acestui sector, a fost lansată o campanie națională susținută și de celebrități.
Comentarii