‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAjunși fără porumb, îl importăm din Ucraina și Rusia. Producătorii de lapte nu au...

Ajunși fără porumb, îl importăm din Ucraina și Rusia. Producătorii de lapte nu au cu ce hrăni animalele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Consumul intern de porumb constituie circa 700 de mii de tone, iar în condițiile acestui an recolta va fi foarte mică, cu mult sub aceste cifre.

Acum circa o lună, se vorbea de o recoltă de porumb de aproximativ 550 de mii de tone, cu toate acestea, nu sunt încă date exacte despre cantitățile reale, care ar putea fi mult mai mici. Spre comparație, anul trecut au fost recoltate aproximativ un milion de tone de porumb.

În zona de sub, o bună parte din fermieri au abandonat ideea recoltării, iar recoltele foarte mici din acest an a lăsat sectorul zootehnic fără furaje. Pentru a acoperi cererea, sunt realizate importuri din țări precum Ucraina și Rusia. Cu toate acestea, situația este de-a dreptul problematică.

„Mulți fermieri au abandonat ideea recoltării, alții recoltează foarte puțin. Se cunoaște că avem o recoltă extrem de mică, se cunoaște că sectorul zootehnic nu are furaje, însă nu avem încă date exacte despre recoltă. Sunt realizate importuri pentru a acoperi cererea, acestea nu afectează esențial prețul pe piața locală, deoarece oricum avem foarte puțin porumb. Însă, pentru această cultură, situația este una problematică”, a menționat pentru Agrobiznes Eduard Grama, președintele Asociației Agrocereale.

‹ adv ›

La moment, prețul cu care se vinde porumbul direct de la importator este de circa 4,10-4,50 lei per kilogram, în dependență de zonă. În zona de sud a țării, unde fermierii practic nu au recolte de porumb, prețul cu care poate fi cumpărat porumbul din piețe ajunge și la 7 lei/kg.

Producătorii care deja au realizat recoltarea, nu se grăbesc să vândă, așteptând rezultatele finale privind recoltele pe țară pentru a-și face planul pentru sezonul următor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›