‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova a valorificat cota de export a prunelor în UE

Moldova a valorificat cota de export a prunelor în UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși cota de export a prunelor în Uniunea Europeană a fost majorată, începând din acest an, cu 5 mii de tone, ajungând astfel la 15 mii de tone, producătorii moldoveni au reușit să valorifice deja aceste oportunități.

Potrivit ec.europa.eu, ultimele cantități de fructe autohtone, care au suplinit cota de export, au fost livrate la începutul acestei săptămâni.

Și cum sezonul de recoltare a prunelor continuă, iar solicitările cumpărătorilor străini iau amploare, pentru cantitățile de fructe care se vor exporta în UE mai departe se va aplica o taxă suplimentară.

 „Această taxă variază de la 6,7% până la 12% din prețul minim de realizare. Acest preț se determină odată pe zi, după analiza a peste 40 de piețe din comunitatea europeană. Prin urmare, odată cu aplicarea acestei taxe, costurile de export a prunelor sunt mai mari și acest lucru se va răsfrânge și asupra prețului de cumpărare”, explică directorul executiv „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

‹ adv ›

Cu sau fără aceste taxe de export, îmbucurător este faptul, că prunele moldovenești continuă să se bucure de succes pe piața externă.

„Chiar astăzi am pregătit un lot de prune pentru a fi livrat în Italia. Anul trecut am avut mai puțini cumpărători. Anul acesta prunele lor au fost afectate de îngheț fapt ce a sporit cererea de fructe în UE. Iată și cauza pentru care această cotă a fost valorificată cu mult mai repede comparativ cu anul trecut”, susține Fală.

Anul trecut, cota de export a prunelor a fost valorificată la începutul lunii octombrie, însă aceasta a fost de doar 10 mii de tone. În acest an prunele moldovenești au ajuns în Germania, Italia, Franța, Austria, Croația, România, țările pre-baltice, Polonia.

Recolta de prune din acest an va fi în jur de 65-70 de mii de tone, cu aproape 40 de mii de tone mai puțin decât în 2019.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›