Unul dintre motivele mortalității sporite a albinelor este calitatea apei pe care acestea o consumă, dar și seceta care s-a înregistrat în ultimii ani pe parcursul verii. Acești factori, potrivit specialiștilor, au provocat mortalitatea albinelor, acestea consumând apă infectată, poluată din locuri și bălți la întâmplare.
De fapt, apa este poluată și în majoritatea fântânilor și izvoarelor, ca rezultat al utilizării intensive a substanțelor chimice pentru combaterea dăunătorilor și paraziților din agricultură în anii 50-60, cât și utilizarea masivă a îngrășămintelor minerale.
Din acest motiv, apare necesitatea de a asigura albinele cu apă de calitate. Apicultorul Pavel Stamati, fost profesor de apicultură, susține că a găsit o soluție pentru a evita această problemă, după ce a încercat mai multe metode:
Potrivit lui, utilizarea dispozitivului va asigura trecerea apiculturii la o nouă etapă, excluzându-se necesitatea utilizării preparatelor chimice pentru combaterea unor boli și vătămători la albine. În felul acesta, consumatorul va avea acces la produse apicole mai sănătoase.
Apicultorul planifică să lanseze pe piață dispozitivul îmbunătățit pentru a-i ajuta pe alți apicultori.
Comentarii