‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPlățile directe pe suprafață - scenarii posibile pentru producătorii din Moldova

Plățile directe pe suprafață – scenarii posibile pentru producătorii din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Plățile directe pe suprafață nu sunt aplicate în prezent în Republica Moldova, dar pot avea un rol esențial în viitoarea Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2030.

În acest context, în perioada 15-19 martie curent, Proiectul Twinning a efectuat o misiune la tema „Posibile scenarii privind plățile directe pe suprafață” în Moldova.

De comun cu experții Twinning și MADRM a fost pregătit un instrument de calcul cu aplicarea a diferiți parametri în vederea identificării potențialelor scenarii: măsura posibilă, domeniul, eventual numărul de solicitanți, bugetul disponibil și capacitățile administrative necesare pentru implementarea schemelor de plăți directe pe suprafață.

‹ adv ›

Au fost discutate în detaliu 4 scenarii posibile, inclusiv combinații de măsuri:

  • plăți pe suprafață ca în UE;
  • sprijin pentru producerea culturilor specifice;
  • producere organică;
  • măsuri de mediu în cadrul agriculturii convenționale.

Instrumentul de calcul poate servi ca instrument util pentru grupul de lucru SNDAR 2030 pentru implementarea plăților directe pe suprafață.

Experții Twinning din Austria și Polonia au informat și îndrumat cu privire la complexitatea administrării măsurilor de plăți directe care necesită resurse tehnice, financiare și umane imense.

‹ adv ›

Aplicarea măsurilor de plăți pe suprafață trebuie să echilibreze bugetul disponibil cu măsurile oferite și capacitățile administrative.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›