‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Majorări bruște de prețuri

Piața mondială agricolă: Majorări bruște de prețuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile sunt în creștere pe fondul riscurilor meteorologice în creștere pentru culturile de primăvară din SUA (soia și porumb).

Piața agricolă din Europa

Îngrijorările legate de recolta din Franța încă sunt valabile după înghețul de la începutul lunii aprilie, precum și din cauza deficitului de umiditate, care ar putea dura pe tot parcursul primăverii.

În acest context, prețurile la cereale au crescut cu aproape 4 euro pe tonă pentru recolta din 2021, iar prețurile la rapiță – cu 8 euro pe tonă. Volatilitatea a crescut brusc, determinând creșterea primelor.

Cotații Euronext (grâu, porumb, rapiță)

Operatorii încep să își revizuiască în scădere estimările privind producția braziliană de porumb pe fondul insuficienței de umiditate, fiind afectate în special câmpurile semănate târziu.

Analiștii Agritel au avertizat săptămâni întregi că estimările publicate de Conab și USDA nu corespundeau realității.

Citește aici detalii despre ce stocuri mondiale de cereale au rămas, potrivit USDA.

‹ adv ›

În cazul rapiței, creșterea prețurilor este susținută și de estimări ale stocurilor finale din Canada, care probabil vor scădea sub nivelul necesar.

Acest lucru a determinat Canada să cumpere 2 loturi de rapiță ucraineană, câte 30.000 de tone fiecare, cu livrarea în august.

Această achiziție, extrem de neobișnuită, arată că rapița se află în cantitate redusă în UE, care este nevoită să apeleze la import, pe care analiștii le-au estimat la aproximativ 6,5 milioane de tone.

‹ adv ›

StatCan va publica pe 27 aprilie primele estimări privind cultura de canola în Canada.

Pe arena internațională, Mexic a cumpărat ieri 114.300 de tone de porumb.

Dolarul a revenit la 1,2020 față de euro în această dimineață și la 76,80 față de rublă. Petrolul din New York se tranzacționează la un preț ușor mai mic, 62,10 dolari pe baril.

Piața agricolă din Regiunea Mării Negre

O zonă cu presiune scăzută se formează peste partea europeană a Federației Ruse. Acest lucru ar trebui să aducă precipitații favorabile pentru culturi în următoarele câteva zile.

Până la sfârșitul săptămânii, 10-15 mm precipitații ar trebui să cadă și pe întreg teritoriul Ucrainei. Cantitatea totală de precipitații în regiunea centrală a Rusiei poate fi de 20 mm, iar în Kuban – până la 40 mm.

Aceste condiții sunt foarte favorabile pentru potențialul randament, mai ales atunci când temperaturile revin la normele sezoniere.

Piața agricolă SUA

Ieri, pentru toate produsele din Chicago s-a înregistrat o creștere puternică a prețurilor, pe fondul riscurilor meteorologice în Statele Unite.

Cotații CME (grâu, porumb, soia)

Acest lucru poate părea puțin prematur, deoarece tocmai a început semănatul soiei și a porumbului. În același timp, face presiune asupra comercianților care cred că orice scădere a producției în sezonul următor va avea un impact puternic asupra pieței, având în vedere stocurile inițiale reduse.

În plus, există discrepanțe în estimările viitoarei producții de porumb în Brazilia. Țara tocmai a anulat taxele de import, confirmând tensiunile pentru soldurile globale.

China, un jucător cheie pe piețe, continuă să aibă mari necesități de import, inclusiv de grâu și orz de origine franceză în sezonul următor.

Prețurile porumbului la Chicago au depășit ieri nivelul de 6 dolari pe bushel, atingând maximumul din ultimii 8 ani. Prețurile la soia au revenit la maximele din ultimii 7 ani.

Fondurile au fost ieri cumpărători a 35.000 loturi de porumb, 12.000 loturi de soia și 6.000 loturi de grâu.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›