‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce fructele formează putregai - când se fac tratamente

De ce fructele formează putregai – când se fac tratamente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Putregaiul pe fructele pomilor fructiferi reprezintă un indicator al prezenței bolii numită monilioza fructelor (Monilia fructigena).

De fapt, monilioza este una dintre cele mai răspândite boli la pomii fructiferi sâmburoși, întâlnită în toate țările cultivatoare, care produce pagube prin distrugerea florilor și putrezirea fructelor.

Boala se dezvoltă în două forme: arsura moniliană (Monilia laxa) – ce duce la uscarea lăstarilor în perioada de primăvară și putregaiul brun al fructelor (Monilia fructigena).

‹ adv ›

Ce trebuie să cunoaștem despre putregaiul fructelor

Fructele pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare, mai frecvent cele ajunse la maturitate și când în această fază intervin perioade de vreme ploioasă.

Fructele mature sunt infectate prin rănile produse de insecte, grindină, leziuni mecanice. Ciuperca trece ușor de la fructele atacate la cele cu care acestea
se găsesc în contact.

Pe fructe, în locul unde s-a produs infecţia, apare o pată circulară, brună, care crește treptat și poate să se extindă asupra întregului fruct.

‹ adv ›

Monilioza duce la apariția apoplexiei – adică pieirea pomilor (ex. la cais).

Fructele rămase agățate în pom constituie sursa de infecție pentru anul următor. Ele produc infecția primară la soiurile timpurii, apoi infecția secundară la soiurile târzii.

Sursa de infecție provine de la soiurile deja infectate. Ciuperca este un parazit al rănilor.

‹ adv ›

Sunt foarte importante măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu monilioza:

  • adunarea și distrugerea fructelor mumifiate rămase pe pomi;
  • eliminarea ramurilor atacate din coroana pomului, cu ulterioara distrugere prin arderea lor;
  • utilizarea la tăierea pomilor a masticului, care protejează rănile de infecții, și ajută la o cicatrizare mai rapidă;
  • cultivarea de soiuri mai puțin sensibile la monilioză.

Când se realizează tratamentele pentru a evita dezvoltarea putregaiului fructelor

IMPORTANT! Este imposibilă combaterea directă a bolii.

Primul tratament pentru a preveni răspândirea moniliozei se realizează în fenofaza umflarea mugurilor cu sulfat de cupru +var stins de 1% sau alte produse de contact (de exemplu oxiclorură de cupru).

Al doilea tratament se realizează în faza de buton alb/roz pentru prevenirea infecției cu produse ce conțin ciprodinil sau un produs botricid.

Dacă timpul este răcoros și ploios, tratamentele se repetă la deschiderea primelor flori și după înflorire (75% petale căzute) cu produse din categoria botricidelor.

Pe timp ploios tratamentele se repetă la 5 zile, dacă nu avem precipitații – la 7 zile.

În perioada de vară pentru preîntâmpinarea atacului de putregai al fructelor tratamentul îl efectuăm cu unul din produsele botricide.

Totodată, puteți utiliza produse ce conțin substanța activă boscalid cu numărul maxim de 3 tratamente.

Pentru a evita impactul fungicidelor de sinteză chimică, puteți utiliza pentru prevenirea apariției moniliozei produse (a fost demonstrat efectul parțial) ce conțin cupru, micosină, dar și preparate pe bază de bicarbonat de potasiu cu sulf micronizat.

Bibliografie:

  • Producerea caiselor, Ananie Peșteanu, Valerii Manziuc, Andrei Cumpanici, Eugeniu Gudumac, Alexandra Braghiș.
  • Protecția culturilor sâmburoase în agricultura ecologică, broșură FIBL.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›