‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 1 august, 2024
36.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPomicultorii europeni, îngrijorați de temperaturile înalte din timpul iernii: Avem nevoie de soiuri noi

Pomicultorii europeni, îngrijorați de temperaturile înalte din timpul iernii: Avem nevoie de soiuri noi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii și agronomii din toată Europa încearcă să se adapteze la noile realități climatice. În mai multe regiuni de producere a culturilor pomicole, iernile calde devin o problemă din ce în ce mai mare pentru cultivatorii de fructe: înflorirea timpurie a pomilor fructiferi poate duce la pierderi de recolte.

„Dacă înghețurile vor veni în următoarele câteva săptămâni, vor distruge florile și, prin urmare, nu vor fi fructe în timpul verii”, explică biologul Benedicte Wenden, INRAE Bordeaux-Aquitaine (Franța).

În plus, multe specii pomicole au nevoie de ierni lungi și reci pentru a produce cantitatea necesară de recoltă. Schimbările climatice perturbă ciclul natural de viață al acestor specii.

„Problema cu care ne confruntăm acum este că, pe măsură ce temperaturile de iarnă cresc, pomilor le lipsește frigul, așa că înfloresc neregulat, ceea ce duce la probleme serioase ale culturilor”, menționează Benedicte Wenden.

Speciile pomicole au nevoie de un anumit necesar de ore de frig. Este un indicator important care arată posibilitatea speciilor pomicole să producă muguri de rod capabili să se transforme în flori.

‹ adv ›

Definitivarea organelor sexuale masculine și feminine are loc tocmai după acumularea unui număr minim de temperaturi scăzute cuprinse în intervalul de 0 până la 7 grade, după alții până la 10 grade Celsius.

Specialiști sunt preocupați de procesarea cantităților mari de date fenotipice și genomice, pentru a crea soiuri care se vor adapta mai bine la condițiile meteorologice din 2050.

Amintim că, în 2021, a fost anunțată prezentarea soiului „HOT84A1” – declarat primul soi de mere rezistent la schimbările climaterice, care a primit recenzii foarte bune.

‹ adv ›

____

Europa înregistrează deja al treilea an un ianuarie cald, cu temperaturi cu 2,2°C peste media pe 30 de ani, potrivit Serviciului de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus.

La scară globală, se observă și tendințe inverse:

‹ adv ›

În nordul Rusiei, Afganistan și Pakistan, a fost mai frig decât de obicei în ianuarie. În același timp, temperaturile au fost peste medie în estul Statelor Unite, Canada și Europa.

Meteorologii și ecologistii monitorizează și gheața la poli. În Arctica, întinderea ghețarilor a fost cu 4% sub medie în ianuarie, a treia cea mai mică înregistrare.

Gheața din regiunea Antarctică a fost la cel mai scăzut nivel istoric luna trecută, cu 31% sub media din 1991.

Întinderea ghețarilor în Antarctica, la fel, înregistrează o abatere de la medie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›