‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 iulie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri20 mai - Ziua Mondială a Albinelor. Moldova se aliniază inițiativelor internaționale

20 mai – Ziua Mondială a Albinelor. Moldova se aliniază inițiativelor internaționale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ajunul Zilei Mondiale a Albinelor, celebrată în fiecare an pe data de 20 mai, apicultorii din Moldova și autoritățile publice de resort s-au întrunit pentru a discuta despre acțiunile care trebuie să fie întreprinse pentru a proteja albinele.

Moldova trebuie să se alinieze la inițiativele internaționale de ocrotire a albinelor și să promoveze activ soluțiile în această privință, susțin apicultorii din Republica Moldova.

În contextul eforturilor de protejare a albinelor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova au semnat pe 19 mai un Memorandum de Înțelegere privind dezvoltarea soluției digitale BeeProtect, care a devenit un instrument de comunicare obligatoriu pentru apicultori și agricultori, reducând riscurile de intoxicare a albinelor cu produse fitosanitare.

‹ adv ›

Sistemul BeeProtect.md este o platformă de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor privind stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor prelucrate.

Potrivit apicultorilor, în prezent, în Moldova există multiple riscuri pentru sănătatea și viața albinelor, cum ar fi utilizarea produselor de uz-fitosanitar neînregistrate, comunicarea ineficientă între agricultori și apicultori, diminuarea suprafețelor pădurilor și pășunilor cu plante melifere etc.

În cadrul discuțiilor, apicultorii au solicitat autorităților publice întreprinderea mai multor acțiuni de protejare a albinelor prin înăsprirea sancțiunilor aplicate pentru folosirea produselor fitosanitare neînregistrate, extinderea habitatelor, extinderea suprafețelor de plante melifere, facilitarea și simplificarea procedurilor de amplasare a stupinelor în păduri, promovarea beneficiilor consumului de miere și a produselor apicole, crearea condițiilor de dezvoltare a afacerilor apicole, stimularea investițiilor și altele.

‹ adv ›

John Riordan, șef interimar al Misiunii USAID Moldova, în cadrul evenimentului de celebrare a albinelor, a accentuat importanța sectorului apicol, care are un impact considerabil asupra altor sectoare economice, iar dezvoltarea platformei digitale BeeProtect.md ca și o soluție pentru protejarea albinelor și element esențial pentru transformarea sectorului agricol.

Conform datelor oficiale, actualmente, în Moldova sunt înregistrate peste 260 de mii de  familii de albine, îngrijite de circa 7 mii de apicultori.

Albinele sunt principalii polenizatori pentru culturile agricole, dar și pentru flora spontană, cu un rol important în biodiversitate. Experții confirmă că polenizarea culturilor agricole poate spori recoltele cu până la 40 la sută.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›