Republica Moldova este reprezentată de zece producători de vin la Adunarea Generală a Asociației Internaționale de Somelieri (ASI) la Helsinki, Finlanda, desfășurată în perioada 3-6 iulie.
În cadrul evenimentului, care a întrunit peste 100 de leaderi internaționali ai profesiei de somelier, Vinul Moldovei a fost prezentat de Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei și în Islanda, Norvegia și Finlanda.
Vinul Moldovei a fost prezentat în cadrul evenimentului ASI din Finlanda printr-o alocuțiune a reprezentantului Ambasadei Republicii Moldova, dl Vladislav Kaim, care a reiterat succesele celor „10 ani de revoluție a Vinului Moldovei”, campania de celebrare a deceniului de la lansarea internațională a brandului vitivinicol al Republicii Moldova.
Pe parcursul evenimentului, vinurile din Moldova au fost degustate în cadrul prânzului oficial și în cadrul lucrărilor Adunării Generale a ASI.
În premieră, la lucrările ASI a fost invitată Asociația de Sommelier din Republica Moldova, care a promovat vinurile cramelor din Moldova, atât de la producători cu renume, cât și de la mici producători, prin intermediul Oficiului Național al Viei și Vinului din Moldova (ONVV), partenerul de aur al ASI în 2023, grație sprijinului strategic al USAID Moldova.
Parteneriatul stabilit între Vinul Moldovei și ASI este o inițiativă demarată de ONVV și proiectele de asistență finanțate de USAID Moldova, începând cu 2022.
În rezultatul participării Vinului Moldovei la evenimentul din Helsinki, au fost stabilite noi oportunități de promovare a vinurilor pe piețele scandinave, inclusiv pentru rețeaua HORECA și pentru promovarea oenoturismului, care urmează a fi organizate pe parcursul următoarei perioade în colaborare cu Ambasada Republicii Moldovei în Regatul Suediei și în Islanda, Norvegia și Finlanda.
Notă: ASI este o organizație internațională angajată în promovarea profesiei de somelier la nivel internațional. De la înființarea sa în 1969, ASI lucrează cu peste 60 organizații naționale de somelier din întreaga lume pentru a spori recunoașterea și reputația profesiei.
Comentarii