‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPeople in Need: 120 mici producători de lapte și 4 centre de colectare beneficiază...

People in Need: 120 mici producători de lapte și 4 centre de colectare beneficiază de suport

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Secretarul de stat Iurie Scripnic a avut o întrevedere cu Šimon Pánek, co-fondatorul și directorul executiv al proiectului People in Need.

Părțile au discutat despre contribuția proiectului la modernizarea, inovarea și dezvoltarea sectorului de lapte și au făcut un schimb de opinii privind conlucrarea deschisă cu reprezentanții neguvernamentali, aflați în misiune locală, pentru o mai bună cunoaștere a modalităților de intervenție în sectorul de producere a laptelui.

Iurie Scripnic a apreciat eforturile și implicarea experților cehi în dezvoltarea sectorului de lapte, care are scopul de a asigura securitatea alimentară a țării, menționând că, prioritatea Ministerului este extinderea șeptelului de animale în  fermele autorizate, prin popularea lor cu vaci de prăsilă, înalt productive.

‹ adv ›

Astfel, ca populația să fie asigurată cu lapte autohton, iar unitățile de procesare, cu materie primă de calitate pentru a diversifica gama produselor lactate.

În acest scop, Ministerul a elaborat un set de măsuri de susținere a fermierilor. În contextul dat, menționăm că, Regulamentul privind acordarea de plăți directe în sectorul zootehnic, prevede acordarea subvențiilor per cap de animal și per litru de lapte.

Octavian Olaru, Managerul proiectului, a informat asistența că, dânșii sunt axați pe dezvoltarea producătorilor mici din regiunile Nord și Centru.

‹ adv ›

Proiectul  este în derulare din luna iulie 2022 și este finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Beneficiari direcți sunt 120 de fermieri mici (producători de lapte) și 4 centre de colectare a laptelui.

Proiectul organizează școlarizarea fermierilor în aplicarea măsurilor de igienă la etapa de producere și colectare a laptelui, fac schimb de experiență în revitalizarea pășunilor și a modului de întreținere durabilă a acestora.

De asemenea, au creat o platformă de suport pentru fermieri, în vederea creșterii calității serviciilor veterinare pentru a menține sănătatea animalelor și  alimentația lor. Pentru perioada următoare se preconizează organizarea unei vizite de studiu pentru procesatorii de lapte.

‹ adv ›

Prin această colaborare fructuoasă cu partenerii cehi, Republica Moldova își consolidează sectorul zootehnic, sprijinind în același timp dezvoltarea agriculturii și creșterea economică a țării. Beneficiile acestui proiect se resimt nu doar în rândul fermierilor, ci și în întreaga comunitate, prin creșterea producției de alimente de înaltă calitate și prin îmbunătățirea serviciilor veterinare disponibile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›