‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAmendă de 2,4 milioane lei pentru Orom-Imexpo, unul dintre cei mai mari jucători de...

Amendă de 2,4 milioane lei pentru Orom-Imexpo, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agro

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Circa 2,37 milioane lei va trebui să achite în bugetul de stat întreprinderea Orom-Imexpo SRL din Orhei, pentru încălcarea prevederilor legislației concurențiale, notează mold-street.com.

Sancțiunea a fost aplicată de Plenul Consiliului Concurenței urmare a investigației, inițiate din oficiu, în cadrul căreia s-a constatat că grupul întreprinderilor asociate cu Orom-Imexpo a realizat o operațiune de concentrare economică cu Ișcomagro SRL și avea obligația de a notifica operațiunea respectivă Consiliului Concurenței până la punerea în aplicare a acesteia, obligație legală care nu a fost onorată, susţine autoritatea de supraveghere.

Compania sancţionată, dar fuziunea a fost declarată compatibilă

Potrivit Consiliului Concurenței, întreprinderile din grupul Orom-Imexpo și Ișcomagro SRL sunt prezente pe piața cultivării și comercializării cu ridicata a grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui.

‹ adv ›

Consiliul Concurenței precizează că, pe 9 octombrie 2023, „a emis Decizia nr. DCE-16/22-43, prin care a aplicat amendă întreprinderii „Orom-Imexpo” SRL în mărime de 2.366.154,60 lei”.

Deocamdată, însă, decizia nu a fost publicată pe pagina Consiliului Concurenței. Totodată, companiile participante nu au comentat informaţia comunicată de autoritatea concurenţială.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenței susţine că prin aceeași decizie a declarat operațiunea de concentrare economică, realizată dintre Orom-Imexpo SRL și Ișcomagro SRL, compatibilă cu mediul concurențial.

‹ adv ›

În acest sens, Consiliul Concurenței atenționează despre interzicerea punerii în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică până la declararea acesteia ca fiind compatibilă cu mediul concurenţial și obligativitatea notificării intenției de realizare a unei operațiuni de concentrare economică.

Unul din liderii pieţei agricole

Compania Orom-Imexpo SRL din Orhei (asociaţi Roman Ungureanu – 69,01%, fostul soț al cântăreței Olia Țira, Alexandra Ursu – 9,99%, Vitalie Grecu – 6,99%, Irina Jmurco – 6,99% și Andrei Volcov – 6,99%) este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agricolă din Moldova.

Anul trecut firma a înregistrat o creştere cu circa 50% a cifrei de afaceri, până la 1,97 miliarde lei, iar profitul a constituit peste 70 milioane lei.

‹ adv ›

Pe pagina sa, Orom-Imexpo susţine că a devenit unul dintre principalii comercianți de cereale și semințe oleaginoase din Republica Moldova, a construit un siloz cu o capacitate de stocare de 25.000 tone şi că deţine mai mult de 3.500 de hectare de teren agricol.

Firma preluată Ișcomagro SRL din Işnovăţ, Criuleni, a avut anul trecut venituri de 22 milioane lei, în scădere cu 39% faţă de 2021, iar în prezent ca asociat majoritar apare Roman Ungureanu – cu 64%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›