‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce companiile chineze sunt interesate să investească în Moldova

De ce companiile chineze sunt interesate să investească în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană o face mai atractivă şi pentru oamenii de afaceri chinezi, care sunt interesați să facă investiții în țara noastră. Despre aceasta a anunțat astăzi la Forumul investiţional moldo-chinez, organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri, viceministrul economiei al Chinei, Jiang Zengwei.

Jiang Zengwei a declarat în cadrul Forumului că Republica Moldova oferă oportunităţi companiilor chineze datorită poziţiei sale geografice şi a faptului că are deja semnat un acord de liber schimb cu CSI şi preconizează să semneze unul cu UE. „Trebuie să utilizăm avantajele Republicii Moldova. Integrarea în UE joacă un rol foarte important. Investiţiile chineze au nişte perspective enorme, deoarece întreprinderile chineze urmează să utilizeze Republica Moldova drept piaţă pentru confecţionare şi export în ţările europene”, a declarat ministrul adjunct al economiei al Chinei.

Oficialul din China a apreciat că Moldova este în continuă dezvoltare, iar măsurile întreprinse de Guvern sunt eficiente în dezvoltarea relaţiilor economice la nivel internaţional. „Sporirea relaţiilor de colaborare cu CSI, precum şi procesul de aderare la UE joacă un rol foarte important. Investiţiile din China au perspective enorme în aceste condiţii de dezvoltare economică”, a spus viceministrul.

‹ adv ›

Jiang Zengwei a adăugat că în ultimii ani colaborarea economică bilaterală se dezvoltă constant. În 2012, schimbul comercial a fost de peste 200 de milioane de dolari. Importurile din China au crescut cu 42%. Anul trecut, pe piaţa Chinei au fost exportate vinuri moldoveneşti în valoare de peste 5 milioane de dolari. „Până acum consumatorul chinez doar a încercat vinul moldovenesc, dar cunoaştem că producţia este calitativă şi bună pentru sănătate”, a opinat Jiang Zengwei. Chinezii sunt interesaţi să investească în agricultură şi dezvoltarea infrastructurii. Guvernul Chinei este dispus să-şi împărtăşească experienţa în construcţia drumurilor şi a podurilor, a precizat viceministrul.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat la formum că relaţia dintre China şi Moldova este exemplară, cu dialog politic intens. „Avem o dinamică impresionantă, în special la importuri, dar nu am reuşit să fim la fel de insistenţi pentru promovarea exporturilor”, a spus primul ministru.

Potrivit unui acord semnat astăzi, 14 noiembrie, China va acorda Moldovei 20 de milioane de Yuani, echivalentul a peste 3 milioane de dolari, sub formă de grant nerambursabil, pentru realizarea mai multor proiecte de dezvoltare economică.

‹ adv ›

Via IPN

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›