Soții Fiodor și Alexandra Stefoglo din satul Găvănoasa, raionul Cahul au înființat o crescătorie de prepelițe în plină pandemie, în 2020. Ideea acestei afaceri era una mai veche, însă a prins contur, grație unui grant în valoare de 4000 euro, obținut prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF.
Cu ajutorul investițiilor europene, soții Stefoglo și-au construit o încăpere în ograda casei, unde au creat toate condițiile pentru a crește pui de prepeliță. Tot atunci au fost achiziționate echipamentele și tehnica necesară pentru lansarea afacerii.
Prepelițele crescute la Găvănoasa sunt comercializate în toată țara
Alexandra și Fiodor sunt singurii din regiunea lor care și-au deschis o crescătorie de prepelițe. Nu au studii în zootehnie, de aceea au fost nevoiți să învețe totul din mers pentru a pune pe roate afacerea.
Alexandra are 53 de ani și este profesoară de educație tehnologică la gimnaziul din localitate, iar soțul ei Fiodor este pensionar și își dedică tot timpul liber prepelițelor.
Inițial, soții Stefoglo au deschis o mică fermă de 150 de prepelițe. Treptat, afacerea s-a dezvoltat, iar acum cei doi reușesc să obțină cu ajutorul incubatorului modern aproape 1000 de prepelițe în fiecare lună. Jumătate dintre acestea sunt comercializate în mai multe sate din raionul Cahul, dar și din țară.
Puii de prepeliță sunt crescuți în condiții naturale și hrăniți cu porumb, grâu, orz și soia, fără alte suplimente alimentare nocive.
La mare căutare sunt și ouăle de prepeliță, care sunt mai bogate din punct de vedere nutrițional decât ouăle de găină.
Cea care îi ajută pe soții Stefoglo la promovarea afacerii pe rețelele de socializare este fiica lor, Cristina, care mai are grijă să livreze comenzile la clienți, dar și să facă contabilitatea.
Soții Stefoglo își doresc să-și achiziționeze în viitorul apropiat un afumător electric pentru a-și delecta consumatorii cu un nou produs.
Comentarii