Începând cu data de 2 iunie ANSA a oferit mai multe avertizări agenților economici și autorităților locale și cer nimicirea plantelor.
Cel mai afectat de ambrozie este extravilanul orașului Căușeni. Autoritățile locale spun că o plantă de ambrozie poate da până la 40 de mii de semințe care nimerind în sol se maturizează și își păstrează germinația zeci de ani, notează studio-l.online.
La rândul lor medicii spun că în ultimii ani a crescut semnificativ numărul cazurilor de alergie la ambrozie, iar nimcirea plantelor până la înflorire este mai mult decât necesară.
Așa arată un focar de ambrozie descoperit în apropierea unor lanuri de floarea soarelui și porumb din raza orașului Căușeni.
De aproape 1 metru înălțime abrozia a împânzit marginea drumului și câmpiile semănate cu cereale.
Planta care în câteva săptămâni va da în floare are efecte dezastruase atât asupra sănătățiii umane, cât și a economiei.
Totuși începând cu anul 2018 conform unei hotărâri de guvern agenții economici, autoritățile publice locale, dar și persoanele fizice sunt obligate să distrugă planta, în caz contrar sunt pasibile sancțiunilor.
Potrivit medicilor în ultimii ani ambrozia crează o serie de probleme legate de sănătatea publică, an de an în perioada înfloririi zeci de pacienți semnalează simptome de alergii la medicul de familie.
Mai grav este că sunt afectați și copii. Potrivit specialiștilor ambrozia nu prea este observată în inttravilanul localităților, pe la gospodăriile oamenilor, cel mai des focarele sunt răspândite în extravilan.
Potrivit legii pentru nimicirea ambrozei persoanele fizice risă amendă de până la 600 de lei, iar cele juridice pot fi amendate până la 4500 de lei. Înflorirea ambroziei începe în luna iulie.
Comentarii