‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 iulie, 2024
34.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriNoi reglementări pentru administrarea infrastructurii de irigare și desecare

Noi reglementări pentru administrarea infrastructurii de irigare și desecare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deputații au examinat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege care prevede asigurarea integrității bunurilor sistemelor centralizate de irigare și desecare.

Documentul stabilește că bunurile și infrastructura sistemelor de irigare/desecare care aparțin statului și unităților administrativ-teritoriale sunt din domeniul public.

Prin urmare, aceste bunuri nu vor putea fi înstrăinate, depuse în capitalul social al unor persoane juridice, supuse urmăririi silite și incluse în masa debitoare în caz de insolvabilitate sau faliment al persoanei juridice.

‹ adv ›

Proiectul mai prevede că terenurile situate în afara fâșiei riverane de protecție a apelor și a construcțiilor hidrotehnice proprietate a statului, precum și cele aferente altor obiective de infrastructură tehnico-edilitară, necesare pentru a exploata, întreține și repara aceste sisteme vor fi gestionate de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și administrate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. În prezent, această responsabilitate îi revine Ministerului Mediului.

Proiectul vizează și o serie de completări și ajustări ale cadrului normativ în domeniu ce ar permite transmiterea în comodat asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații a bunurilor ce sunt părți componente ale sistemelor de irigare și/sau desecare.

În nota informativă a proiectului, autorul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, menționează că sistemele centralizate de irigare au rămas în proprietatea statului, în timp ce terenurile pe care sunt amplasate acestea sunt în proprietate privată.

‹ adv ›

De asemenea, sistemele centralizate de irigare care asigurau irigarea terenurilor agricole sunt amplasate pe sectoare de teren care aparțin unui număr mare de proprietari, fapt ce a creat o serie de probleme în exploatarea eficientă a acestor sisteme.

Proiectul prevede modificări la Legea privind delimitarea proprietății publice, Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice și la Legea apelor.

Documentul va fi propus Parlamentului spre adoptare în lectura a doua. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›