duminică, 28 iulie, 2024
18.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeDorin Căldare: Am utilizat dezorientarea feromonală contra dăunătorilor la prun. La anul, o vom...

Dorin Căldare: Am utilizat dezorientarea feromonală contra dăunătorilor la prun. La anul, o vom aplica pe toată suprafața

Recomandate

Viermele prunelor (Grapholita funebrana), este un dăunător periculos, larvele căruia atacă atât fructele de prun, cât și cele de cais, cireș și piersic, provocând pagube semnificative în livezi și grădini particulare.

Larvele viermelui prunelor atacă atât fructele verzi, cât și cele aflate în pârgă sau coapte. În această fază, dăunătorul roade pulpa fructului până ajunge la sâmbure, eliminând excremente care strică aspectul și valoarea economică a fructelor.

O altă problemă cu acest dăunător este că, prin galeriile făcute în fruct, facilitează apariția bolilor precum monilioza (Monilinia fructigena).

Pierderile cauzate de viermele prunelor pot ajunge până la 80% din recoltă, însă acestea pot fi reduse considerabil prin utilizarea produselor ecologice de brand Eco Center.

O metodă sigură și ecologică pentru mediul ambiant, este: Grapholita Protect®, metoda de dezorientare sexuală.

Cu ajutorul unei cantități mari de feromoni, eliberate de MD dozator Grapholita Protect®, se realizează impregnarea arealului ce urmează a fi protejat.

Masculii viermelui prunelor/moliei orientale a fructelor (Grapholita funebrana/Grapholita molesta)urmează pistele false a femelei create de MD dozator și se dezorientează de la exces de feromoni.

Astfel, copulația și înmulțirea dăunătorilor nu are loc.

Recomandăm instalarea dozatoarelor Grapholita Protect® înainte de apariția primei generații de dăunători, într-o densitate de aproximativ 300 de dozatoare pe hectar, pentru o protecție eficientă pe o perioadă de 160-180 de zile.

De asemenea, utilizarea capcanelor de monitorizare Delta cu momeli specifice pentru Grapholita funebrana/Grapholita molesta este esențială pentru identificarea timpurie a focarelor de infestare.

Capcanele de monitorizare se instalează în a II-a – a III-a decadă a lunii aprilie.

Mai multe detalii despre avantajele utilizării produselor Eco Center le găsiți aici: www.ecocenter.md.

Dorvalandro SRL, Administrator Dorin Căldare:

dorin caldare dolvalandro

Noi, până anul acesta, foloseam împotriva dăunătorilor doar soluțiile clasice de combatere, și anume insecticidele. Din cauza numărului mai mare de tratamente, pe de o parte crește costul producției și, pe de altă parte, depășim numărul de substanțe active permise.

Anul acesta, pentru prima oară, am utilizat dezorientarea feromonală la prun pe o suprafață de 8,4 ha împotriva a doi dăunători de bază, viermele prunului și molia orientală. Am rămas foarte satisfăcut de rezultatul obținut, efectuând împotriva acestora doar un tratament. Datorită acesteia, noi avem eficiență și lipsă de reziduuri, ceea ce pentru noi este foarte important, deținând certificatul internațional de calitate Global GAP.
Pentru anul viitor, planific cu toată încrederea să utilizez dezorientarea feromonală la prun pe toată suprafața.

eco center feromoni sexuali
Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale