‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 23 august, 2024
31.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANRE a aprobat tarifele reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale

ANRE a aprobat tarifele reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, tarifele reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de către S.R.L. „Vestmoldtransgaz”, după cum urmează:

  • pentru Grupul punctelor de intrare în reţeaua de transport al gazelor naturale din interconectarea cu reţelele de transport al gazelor din statele vecine – 323,7 lei/1000 m3;
  • pentru Grupul punctelor de ieşire din reţeaua de transport al gazelor naturale spre reţelele de transport al gazelor din statele vecine interconectate –  374,3 lei/1000 m3;
  • pentru Grupul punctelor de ieşire din reţeaua de transport al gazelor naturale spre reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi/sau instalaţiile de gaze naturale ale consumatorilor finali racordate la reţeaua de transport al gazelor – 311,1 lei/1000 m3.

Factorii obiectivi care au determinat modificarea tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale sunt:

  • reducerea semnificativă a volumelor de gaze naturale transportate la 1,3 miliarde m3 față de 1,8 miliarde în anul 2023 (-30%);
  • aplicarea și actualizarea cu indicatorii macroeconomici a cheltuielilor de bază ale S.R.L. „Vestmoldtransgaz”, modificate prin Hotărârea ANRE nr. 93 din 23.02.2024;
  • actualizarea valorilor Contractului de locațiune și Contractului de mentenanță a rețelelor de gaze naturale;
  • necesitatea recuperării deficitului tarifar acumulat în perioadele precedente de reglementare.

La fel, a fost aprobat Raportul privind punerea în aplicare a măsurilor provizorii de echilibrare de către SRL „Vestmoldtransgaz”, valabil până la 12 decembrie 2025.

‹ adv ›

Raportul prevede aplicarea în calitate de măsuri provizorii de echilibrare a „toleranței” și „plății provizorie pentru dezechilibru” care vor permite OST folosirea în continuare a unui mecanism provizoriu de echilibrare.

La aprobarea Raportului, ANRE a luat în considerare dezvoltarea graduală a regimului de echilibrare, în vederea implementării obligațiilor stabilite în Codul rețelelor de gaze naturale.

Aceste etape sunt în conexiune cu schimbările de pe piața gazelor naturale în ce privește creșterea competitivității, integrarea pieţei de gaze naturale.

‹ adv ›

Măsurile propuse vor asigura о tranziție lină de la regimul curent spre un model de piață corelat cu mecanismele de echilibrare prevăzute de Codul rețelelor de gaze naturale și Regulile pieței gazelor naturale.

Totodată, a fost aprobat Regulamentul privind impunerea obligațiilor de serviciu public furnizorilor de gaze naturale.

Regulamentul va fi aplicat de furnizorii de gaze naturale care își exprimă interesul și participă la procedura de selectare a furnizorului de serviciu public (pentru furnizarea gazelor naturale anumitor categorii de consumatori și asigurarea furnizării de ultimă opțiune) organizată de ANRE.

‹ adv ›

Finalitățile urmărite la elaborarea Regulamentului sunt:

  • stabilirea unor criterii de eligibilitate și de selectare competitivă a furnizorilor de serviciu public;
  • selectarea în baza unei proceduri competitive și impunerea obligațiilor de serviciu public de furnizare a gazelor naturale, inclusiv anumitor categorii de consumatori și asigurarea furnizării de ultimă opțiune; 
  • participarea unui număr cât mai mare de furnizori la procedurile de selectare organizate de ANRE.

Furnizorii de serviciu public vor avea garantată recuperarea costurilor ce țin de activitatea de furnizare reglementată a gazelor naturale, în baza prețurilor aprobate de către ANRE.

Hotărârile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În cadrul ședinței au mai fost emise Avizul privind cuantumul tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Î.M. „Apă-Canal Cantemir”, după cum urmează:

  • serviciul public de alimentare cu apă – 23,05 lei/m3;
  • pentru serviciul public de canalizare – 26,66 lei/m3, și Avizul privind tariful pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă de către Î.M. ”AQUA Basarabeasca” în mărime de 29,55 lei/m3.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›