‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 4 septembrie, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCarolina Novac: Moldova își poate crește de 10 ori generarea de energie pe bază...

Carolina Novac: Moldova își poate crește de 10 ori generarea de energie pe bază de biogaz 

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Fundației Federale pentru Mediu din Germania (DBU), Alexander Bonde.

Discuțiile au vizat progresele Republicii Moldova pe domeniul tranziției energetice, utilizării surselor de energie regenerabilă, inclusiv tehnologiilor de valorificare energetică a biogazului.

Alexander Bonde a reiterat că Republica Moldova demonstrează o transformare impresionantă și dinamică a sectorului energetic și o intensă pregătire pentru integrarea în Uniunea Europeană.

‹ adv ›

Potrivit acestuia, soluțiile energetice la nivel local se dezvoltă rapid, inclusiv în domeniul sustenabilității energetice.

La rândul său, Carolina Novac a subliniat că promovarea energiei regenerabile este una dintre prioritățile Ministerului Energiei, având în vedere obiectivele ambițioase de a atinge neutralitatea climatică în anul 2050, dar și contribuția regenerabilelor la securitatea energetică a țării.  

„Comunitatea de afaceri din Moldova a valorificat până acum doar a 10-a parte din cotele alocate pentru generarea pe bază de biogaz, însă această tehnologie vine cu multiple beneficii – valorificarea energetică a deșeurilor, reducerea dependenței de importuri, a emisiilor de gaze cu efect de seră, generare de energie locală”, a menționat secretara de stat, Carolina Novac. 

Ministerul Energiei a alocat până la sfârșitul anului 2025 o cotă de 410 MW pentru capacități de producere a energiei regenerabile, dintre care 65 MW pentru instalațiile de cogenerare pe bază de biogaz.

‹ adv ›

Acestea pot fi dezvoltate prin în cadrul mecanismului de sprijin „tarif fix” și sunt distribuite după câteva tehnologii: 

  • 35 MW, cogenerare prin valorificarea potențialului energetic al resturilor de origine animalieră, deșeurilor zootehnice, deșeurilor agricole, culturilor agricole, plantelor energetice, deșeurilor industriei alimentare, inclusiv a amestecului dintre acestea;
  • 20 MW, cogenerare prin valorificarea deșeurilor municipale solide; 
  • 10 MW, cogenerare prin valorificarea deșeurilor municipale lichide/apelor reziduale. 

Actualmente puterea instalată a centralelor termoelectrice pe biogaz este de cca 6,8 MW. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›