‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 iulie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPentru anul acesta sunt prevăzute granturi externe în valoare de peste 2,3 miliarde de...

Pentru anul acesta sunt prevăzute granturi externe în valoare de peste 2,3 miliarde de lei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe parcursul acestui an, Guvernul urmează să beneficieze de granturi din partea partenerilor externi de dezvoltare în sumă totală de peste 2,3 miliarde de lei, cu o creştere de 8,5% faţă de anul trecut. Sumele sunt incluse în bugetul de stat pe anul 2014. 

Donatorul principal al Republicii Moldova va fi Guvernul SUA. Din contul grantului aprobat în anul 2010, vor fi valorificate mijloace financiare pentru realizarea proiectelor finanţate din surse externe în sumă totală de peste 1,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 49,4% din totalul intrărilor de granturi externe, transmite IPN.

O pondere importantă o deţine şi Comisia Europeană. Din contul granturilor acordate vor fi valorificate mijloace financiare în sumă totală de 943,7 milioane de lei, ceea ce reprezintă 40,7% din totalul intrărilor de granturi externe.

‹ adv ›

Comisia Europeană va fi unicul donator care va acorda în 2014 finanţare sub formă de granturi externe pentru susţinerea bugetului. Aceste surse vor fi îndreptate pentru reforma în sectorul justiţiei (224,8 milioane de lei), stimularea economiei în zonele rurale (209,8 milioane de lei), pentru sectorul sănătăţii (105,8 milioane de lei). De asemenea, vor fi acordaţi bani pentru implementarea planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize (105,8 milioane de lei).

Banca Mondială va acorda Republicii Moldova în 2014 granturi pentru realizarea proiectelor finanţate din surse externe în valoare de 76,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă ,3% din suma granturilor externe.

Guvernul României va contribui cu 58 de milioane de lei la construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni.

‹ adv ›

Pentru realizarea a 45 de proiecte cu finanţare externă, în bugetului de stat, la partea de cheltuieli se prevăd mijloace în sumă de peste 3 miliarde de lei. 56,4 % din cheltuieli se vor finanţa din contul granturilor externe, 43,6% din contul împrumuturilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›