‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 8 septembrie, 2024
25 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsociațiile de producători - biletul de intrare în supermarket pentru fermierii mici

Asociațiile de producători – biletul de intrare în supermarket pentru fermierii mici

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Este cunoscut faptul că activitatea fermierilor din Republica Moldova nu este una tocmai ușoară. Majoritatea dintre ei se plâng, adesea, de lipsa pieței de desfacere. În același timp, cerințele comercianților față de produsele autohtone sunt departe de a fi îndeplinite de producătorii mici. Multe gospodării țărănești din cauza dimensiunilor lor, precum și a lipsei resurselor umane nu pot face față cerințelor. În această situație, experții propun ca soluție formarea unor Asociații de producători. 

„Se recomandă crearea grupurilor de producători pentru promovarea intereselor comerciale ale fermierilor. Ele vor eficientiza lucrul micilor fermieri și producători și vor crește posibilitatea de a-și comercializa producția în magazinele mari”, menționează expertul Agroinform Iurie Fala, citat de agora.md.

Uniți într-un grup, producătorii vor reuși să-și consolideze eforturile în a obține, de exemplu, certificatele de conformitate, de calitate, fitosanitare, precum și să respecte normele administrativ-fiscale necesare pentru comercializarea produselor în supermarketuri.

‹ adv ›

Grupurile de producători pot lua diferite forme de organizare cum ar fi societăți cu răspundere limitată, cooperative sau, o formă mai complexă, societăți pe acțiuni. Un astfel de grup sau cluster industrial ar permite colaborarea pentru a reduce costurile legale ale certificării, distribuirea responsabilităților, optimizarea tehnologică a afacerii și creșterea capacității de a face față cerințelor tehnologice și cerințelor comerciale din supermarket.

Mai menționăm că la nivel de protejare și promovare a intereselor legale, precum și de organizare a acțiunilor de lobby cu autoritățile centrale și locale, grupurile de producători pot forma asociații profesionale. La fel asocierea poate stimula schimbul de informații, cooperarea sectorială, dar și accesul la sprijinul financiar.

În august anul trecut, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat un proiect de lege privind grupurile de producători agricoli care stabileşte principiile de organizare, recunoaştere şi funcţionare a acestora. Documentul nu a primit, deocamdată, un aviz din partea Guvernului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›