‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 iulie, 2024
28.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMinisterul Agriculturii are una dintre cele mai proaste și ineficiente linii fierbinți anticorupție

Ministerul Agriculturii are una dintre cele mai proaste și ineficiente linii fierbinți anticorupție

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Liniile fierbinţi anticorupţie ale Autorităţilor Publice Centrale sunt ineficiente şi nefuncţionale. Din 20 de pagini web a autorităţilor monitorizate, doar 3 instituţii au respectat cele mai necesare condiţii pentru funcţionarea liniei. Monitorizarea a fost efectuată de către Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. 

Potrivit lui Radu Jigău, expert la CAPC liniile fierbinţi cele mai funcţionale sunt ale Serviciului Vamal, Ministerului Educaţiei şi Centrului Naţional Anticorupţie. Cele mai nefuncţionale sunt liniile fierbinţi ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Muncii şi Ministerului Afacerilor Externe, transmite IPN.

Potrivit autorului monitorizării, aceste linii fierbinţi sunt nefuncţionale deoarece sunt greu de găsit pe paginile web ale instituţiilor. Pentru a găsi un număr de telefon este necesar să fie deschise mai multe ferestre necorespunzătoare cerinţei. Un alt aspect al nefuncţionalităţii ţine de faptul că la telefonul de încredere răspund persoane nespecializate, uneori acestea sunt funcţionarii din anticamere. Iar la Ministerul Muncii la telefon răspunde un robot care nu poate oferi un răspuns la o sesizare de corupţie.

‹ adv ›

Investigaţia a constat că nicio instituţie nu a sesizat Centrul Naţional Anticorupţie cu referire la un caz de corupţie. Ceea ce înseamnă că mai degrabă că sesizările nu au fost înregistrate decât că oamenii nu au apelat. De asemenea, în rapoartele privind implementarea strategiei anticorupţie toate autorităţile au scris că nu au avut niciun apel.

Expertul spune că liniile directe sunt promovate slab. Anunţuri în acest sens sunt afişate doar pe paginile web sau în holurile instituţiei. O recomandare ar fi ca APC să elaboreze spoturi, afişe vizibile, pentru ca oamenii să poată sesiza uşor cazurile de corupţie.

Totuşi, spune Radu Jigău, faţă de anul 2012, în anul trecut autorităţile au lucrat cu liniile fierbinţi, fiind puţin mai vizibile decât erau.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›