Condiţiile de utilizare a E-urilor în produsele alimentare fabricate în Republica Moldova au fost armonizate cu cele europene. Regulamentul aprobat de Guvern specifică categoriile de produse în care pot sau nu pot fi utilizaţi aditivi alimentari, precum şi cerinţele referitor la etichetarea aditivilor alimentari, transmite Info-Prim Neo.
Documentul include: Lista naţională a aditivilor alimentari autorizaţi, Lista substanţelor de suport în aromele alimentare şi în nutrienţi şi modul lor de utilizare.
Potrivit ministrului sănătăţii, Andrei Usatîi, aprobarea regulamentului în cauză va lichida vidul normativ ce există în acest domeniu, asigurând funcţionarea eficientă a pieţei interne, a unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii populaţiei şi intereselor consumatorilor.
Datele Ministerului Sănătăţii denotă că ponderea medie republicană a probelor de produse alimentare necorespunzătoare normativelor sanitare prin conţinutul de aditivi alimentari a depăşit dozele maxime admise în 3,2% dintre probele investigate în 2010. În 2011 ponderea medie republicană a probelor de produse alimentare necorespunzătoare normativelor sanitare prin conţinutul de aditivi alimentari a constitui 3,3%.
Sursa: info-prim.md
Comentarii