‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
42.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSubvenţiile agricole în 2013: reguli noi, probleme vechi

Subvenţiile agricole în 2013: reguli noi, probleme vechi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Noile modificări ale regulamentului de subvenţionare a producătorilor agricoli urmăreşte, în opinia autorităţilor, perfecţionarea modului de repartizare a acestor subvenţii şi stimularea investiţiilor în agricultură.

Introducerea a două măsuri noi de subvenţionare agricolă, majorarea suportului oferit tinerilor fermieri şi grupurilor de producători, precum şi facilităţi pentru agricultorii din mediul rural sunt principalele modificări ale regulamentului de repartizare a acestor fonduri în 2013. Fermierii consideră, totuşi, că şi actualul regulament nu încurajează micii producători, iar suma fondului nu acoperă nici pe departe cheltuielile.

Reprezentanţii Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) au prezentat în cadrul mesei rotunde „Politici de subvenţionare pentru anul 2013″ modul în care a fost repartizat anul trecut fondul de subvenţionare, precum şi modificările regulamentului din acest an.

‹ adv ›

Potrivit informaţiei furnizate, în anul 2012 a fost înregistrat un număr record de cereri de subvenţionare, aproximativ 5 mii sau de trei ori mai multe de cât în 2011. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate pentru măsura 5, care se referă la subvenţionarea procurării utilajului şi tehnicii agricole. Chiar dacă au fost introduse anumite restricţii, prevederi de limitare sau plafonare, peste 42% din fonduri au fost consumate anume pentru satisfacerea cererilor pentru această măsură.

Investiţiile subvenţionate în sectorul agroindustrial au crescut în 2012 cu 30% faţă de 2011

În afara faptului că AIPA a fost nevoită să facă faţă numărului mare de cereri, s-a confruntat şi cu problema asigurării cu subvenţii a celor care nu au reuşit să le acceseze în 2011 din cauza epuizării fondurilor.

‹ adv ›

„În 2011 a fost stopat procesul de recepţie a cererilor în condiţiile în care fondurile au fost epuizate. Mai mult de jumătate din fondul de subvenţii pentru 2011 a fost alocat pentru achitarea datoriilor pentru 2010 şi, în rezultat, pentru asigurarea repartizării subvenţiilor solicitate de fermieri a rămas suma de 180 milioane. Cei care nu au reuşit în prima jumătate a anului să depună cereri pentru subvenţii s-au trezit cu imposibilitatea de a beneficia de suport din partea statului”, a precizat directorul adjunct al AIPA, Nicolae Ciubuc.

Totuşi, reprezentanţii AIPA dau asigurări că datorită noilor reglementări, cei care au fost lipsiţi de fonduri în 2011 au recuperat în 2012. Măsurile prioritare pentru autorităţi în urma politicilor implementare în sectorul agroindustrial sunt culturile pe teren protejat, plantaţiile multianuale, investiţiile în modernizarea şi renovarea fermelor, procurarea animalelor de prăsilă şi infrastructura post-recoltare şi procesare. Deşi au fost introduse anumite facilităţi şi a fost majorată suma pentru aceste măsuri, nu au fost înregistrate prea multe cereri privind investiţiile în aceste domenii. Pentru a impulsiona şi mai mult creşterea numărului de cereri pentru acest segment, sumele alocate vor fi majorate. Nicolae Ciubuc susţine că, în pofida condiţiilor dificile provocate de seceta dură şi a politicilor bugetar-fiscale din 2012, a fost atrasă o cifră record de investiţii în sectorul agroindustrial, de 4,6 miliarde de lei, cu 1,6 miliarde lei sau cu circa 30% mai mult decât în 2011.

Mai puţine acte pentru cererile de subvenţionare şi suport majorat pentru tinerii fermieri

‹ adv ›

Pentru anul 2013, în fondul de subvenţionare a fost aprobată suma de 400 milioane lei, care a fost suplimentată cu 60 milioane de lei din partea Comisiei Europene alocate sub formă de suport bugetar. La 30 ianuarie 2013 a fost aprobat regulamentul privind repartizarea şi gestionarea subvenţiilor.

Suplimentar la cele opt măsuri de subvenţionare aplicate în 2012, au fost introduse două măsuri noi privind subvenţionarea consolidării terenurilor agricole, precum şi a cheltuielilor de utilizare a sistemelor de irigare. Totodată, vor fi majorate fondurile pentru tinerii fermieri şi sunt introduse facilităţi în accesarea fondurilor pentru agricultorii din mediul rural. Potrivit regulamentului, tinerii fermieri sunt consideraţi cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, deşi în ţările europene este considerat fermier tânăr persoanele cu vârsta de 18-40 de ani.

Datorită integrării sistemului electronic, fermierii nu vor mai fi nevoiţi să prezinte actele de proprietate, dovada privind lipsa datoriilor la Bugetul Public Naţional, precum şi extrasul de la Camera Înregistrării de Stat. Totodată, doar pentru două măsuri şi nu trei cum era până acum, fermierii trebuie să prezinte un plan de afacere şi anume pentru înfiinţarea fermelor zootehnice, precum şi pentru infrastructura post recoltare şi procesare. De asemenea, a fost modificată şi prevederea regulamentului privind necesitatea studiilor în domeniu. „Până acum fermierii dintr-o gospodărie ţărănească care nu aveau studii, dar aveau şcoala vieţii, trebuiau să meargă la o companie de consultanţă, să încheie un contract, care de multe ori era fictiv. De aceea, pentru a nu crea obstacole în calea micilor fermieri care nu au diplomă sau studii specializate, am decis să excludem această obligativitate, excepţie făcând persoanele juridice”, a menţionat Nicolae Ciubuc.

Noi direcţii de subvenţionare în 2013: consolidarea terenurilor agricole şi irigarea

Noutăţile regulamentului privind măsurile de subvenţionare a investiţiilor în sectorul agroindustrial reprezintă acţiuni de stimulare a direcţiilor prioritare stabilite de autorităţi. În consecinţă, în cadrul măsurii privind subvenţionarea creditării agricole vor fi subvenţionate integral creditele cu o dobândă de până la 14%, deoarece până acum subvenţiile acordate erau cu mult mai mici decât valoarea dobânzii.

O altă modificare se referă la măsura privind stimularea înfiinţării plantaţiilor multianuale, care prevede că la subvenţionarea livezilor de măr cu densitatea pomilor de la 700 la 1 200 pe hectar, subvenţiile vor constitui în continuare 10 mii de lei la hectar, dar vor fi eligibile acele cereri pentru suprafeţele plantate în toamna anului 2012.

De asemenea, investiţiile în creşterea legumelor pe arii protejate vor beneficia de susţinerea suplimentară din cauza numărului mic de cereri pentru această măsură, din start fiind alocate subvenţii care să acopere 50% din valoarea investiţiei. În cazul sistemelor de irigaţie, subvenţiile vor acoperi şi alte cheltuieli ce ţin de ţeava care aprovizionează sistemul de apă şi pelicula care acoperă bazinul pentru acumularea apei.

Subvenţiile acordate în acest an în valoare de 50% pentru fermele zootehnice de bovine se extind şi asupra materialelor de construcţii, precum şi a lucrărilor de proiectare a unei astfel de ferme. S-a triplat valoarea subvenţiei pentru procurarea ovinelor şi caprinelor de prăsilă cu vârsta de până la 20 de luni, de la 15 lei per kilogram până la 100 lei per kilogram, care permite recuperarea investiţiei în proporţie de 100%.

Una din măsurile suplimentare introduse în acest an prevede subvenţionarea consolidării terenurilor agricole în cadrul căreia vor fi compensate în proporţie de 50% din cheltuielile suportate pentru autentificarea tranzacţiilor de vânzare-cumpărare, donaţie sau schimb şi înregistrare la organul cadastral teritorial a terenurilor agricole.

Pentru a beneficia de acest suport, fermierii trebuie să consolideze trei parcele indiferent de suprafaţă. Ultima măsură cuprinde acordarea subvenţiilor pentru stimularea irigării agricole. Vor fi subvenţionate în proporţie de 50-80% cheltuielile pentru energia electrică utilizată la pomparea apei prin sistemele centralizate, precum şi cheltuielile suportate pentru motorina şi benzina utilizată, de asemenea, la pomparea apei, subvenţiile alocate fiind de 50 de bani pentru fiecare metru cub de apă. Pentru a beneficia de aceste ajutoare, producătorii trebuie să prezinte lunar sau anual raportul privind utilizarea limitelor cantităţii de apă utilizată, iar Agenţia „Apele Moldovei” după aprobarea acestui raport va stabili mărimea subvenţiei pentru ca fermierul să le poată ulterior solicita de AIPA.

Tinerii fermieri vor putea beneficia de subvenţii majorate cu 10% pentru măsurile de investiţii în sectorul agroindustrial. Începând cu 1 martie au fost depuse 180 de solicitări care au fost deja analizate, iar altele 200 se află pe masa de lucru a AIPA. Subvenţiile nu vor mai fi repartizate în rate, în proporţie de 75% şi 25%, anul acesta fiind alocate subvenţii în proporţii de 100%. Termenul de acordare a subvenţiilor va fi de 30 de zile pentru cererile cu investiţii mai mici, iar solicitările mai complicate vor fi satisfăcute în 60 de zile.

Raluca Daminescu, reprezentant al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură România:

„E trist să spui că nu mai poţi aloca subvenţii din cauza că s-au terminat banii”

„Fondurile sunt alocate într-un mod echitabil şi transparent datorită unui sistem electronic performant şi vizibil pentru toţi cei care doresc să solicite subvenţii. Ceea ce am constat cu o oarecare surprindere şi tristeţe este faptul că nu ştiu cât este de mult sau puţin aceşti 400 milioane de lei anual, echivalentul a 25 mil. de euro, dar noi la APIA plătim aceşti bani într-o singură zi. E trist să spunem că în august ne-am oprit cu autorizarea plăţilor din cauza că s-au terminat banii. De aceea, poate şi cu insistenţa şi sprijinul fermierilor, autorităţile vor decide să aloce mai mulţi bani pentru susţinerea agriculturii. Într-adevăr, condiţiile impuse de AIPA pentru obţinerea acestor fonduri nu par uşoare pentru fermieri, însă dacă este să facem comparaţie cu cerinţele Comisiei Europene, aceste condiţii sunt destul de accesibile. Totuşi, cerinţele AIPA reprezintă un pas pentru a vă pregăti să atrageţi mai mulţi bani. În virtutea faptului că producătorii moldoveni vor avea posibilitatea să atragă fonduri europene, accesarea fondurilor de la AIPA este un exerciţiu foarte bun pentru a se obişnui cu cerinţele Uniunii Europene”.

Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Republica Moldova:

„Fermierii mici, care sunt cei mai săraci, nici în anul acesta nu vor avea acces la subvenţii”

Considerăm că regulamentul de subvenţionare în agricultură este unul discriminatoriu pentru gospodăriile ţărăneşti. Fermierii mici şi mijlocii sunt discriminaţi şi ei obţin mai puţin decât contribuie la produsul agricol total anual. Fermierii mici care sunt cei mai săraci nici în anul acesta nu vor avea acces la subvenţii.

Inițial în proiectul regulamentului de subvenţionare nu era prevăzut subvenționarea livezilor de meri cu densitatea pomilor de la 700 la 1 200 pomi la hectar, prioritate fiind acordată livezilor mai mari. Evident că aceste tipuri de livezi pot fi plantate de fermierii mari, cu capacități sporite de finanțare. Inițial această propunere a fost acceptată de autorităţi, dar la aprobarea regulamentului final a fost impusă restricția că vor fi subvenționate livezile de meri care au fost înființate în toamna anului 2012. Prin urmare, fermierii care au plantat livezi de măr anterior perioadei menţionate sunt discriminați, fiind puși în situaţia să activeze în pierdere. În acest caz, fără susținerea din partea statului ei vor fi nevoiți să-și abandoneze afacerea în agricultură și să caute alte surse de venit, inclusiv și peste hotare. Suma fondului nu este îndeajuns pentru susținerea tuturor solicitanților. Un fond de un miliard de lei ar acoperi parțial cerințele fermierilor.

În acest context, noi solicităm modificarea regulamentului pentru anul 2013 prin completarea cu anumite prevederi. Acestea se referă la achitarea plăţilor pentru gospodăriile ţărăneşti în mărime de 100% din valoarea sumei autorizate în cazul când aceasta nu depăşeşte suma de 300 mii lei şi să fie eligibili pentru obţinerea subvenţiilor acei fermieri care au obţinut credite prin intermediul Asociaţiilor de Economii şi Împrumut.

În acelaşi timp, noi credem că este necesară direcţionarea a 50% din fondul de subvenţionare către gospodăriile ţărăneşti, iar mărimea fondului să valoreze nu mai puţin de 2% din PIB. Statul trebuie să stabilească care sunt direcțiile prioritare în care trebuie să se dezvolte agricultura Republicii Moldova, cum ar fi procesarea laptelui, a cărnii, fructe, legume, să creăm infrastructura post recoltare, frigidere, case de ambalare, să dezvoltăm producerea fructelor şi legumelor în sere etc.”

Articol scris de Virginia Nica

Sursa: eco.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›