‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCe are criza din Ucraina cu afacerea unui mic fermier din Briceni. ˝Ne temem...

Ce are criza din Ucraina cu afacerea unui mic fermier din Briceni. ˝Ne temem să mergem acolo˝

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tudor Gojan este un fermier din Briceni care are o afacere cu material săditor. Le propune clienților săi o gamă variată de pomi și arbuști fructiferi pe care îi crește împreună cu soția pe cele 50 de sote de pământ ale sale.

I-a fost foarte greu până când a reușit să-și ridice propria afacere. Statul nu l-a ajutat cu nimic, poate chiar mai mult l-a încurcat. A simțit pe propria piele cum e să ai de a face cu birocrația din țara noastră.

˝Nu te ajută nimeni cu nimic. Unde nu te-ai duce și ce nu le-ai spune nu te ascultă deloc. Am fost prin cabinetele funcționarilor după o hârtie și toți au început cu întrebări și piedici. Acum totul se rezolvă doar prin cunoscuți. Nu e corect așa. Le spuneam: haideți la mine acasă, vă arăt copacii, vă arăt tot, degeaba… Dar știți, noi oricum nu renunțăm. Mergem și mergem numai înainte˝, povestește agricultorul.

‹ adv ›

A suferit pierderi mari în primul an din cauza secetei, dar a știut să se descurce și nu a renunțat. Pentru ca să mai salveze din ce-i rămase a mers chiar și la bancă după credit.

˝Cu doi ani în urmă au fost călduri foarte mari. Am pus copacii prin aprilie și am sperat că o să ploaie în mai. Nu a plouat nici în mai și nici în iunie, dar tocmai pe la jumătate de iulie. Investisem mult și aveam angajați și lucrători, dar din cauza secetei am pierdut mai mult de 30 de mii de lei. Totuși, nu ne-am oprit. Am luat bani de la bancă și în toamnă am sădit din nou˝.

Tudor Gojan a venit tocmai de la nordul țării aici la expoziția Moldagrotech cu gândul să facă un ban acum la sezon. A descoperit însă o concurență foarte mare. Cât de neverosimil ar părea la prima vedere, dar criza și instabilitatea din Ucraina și-a pus amprenta și asupra micii sale afaceri.

‹ adv ›

˝Tare multă concurență aici. Vedeți și dvs ce se întâmplă acum în Ucraina. Uitați-vă, din toți câți suntem acum aici cu material săditor, mai mult de jumătate trebuia să fim cu vânzarea în Ucraina. Eu de exemplu trebuia să fiu acum în Iliceovsk, dar mă tem să mă duc pentru că sunt probleme. Acolo îmi iese să mă duc pentru că pot să-mi vând marfa mai scump. Economia noastră depinde foarte mult de cea din Ucraina˝ spune bărbatul.

Tudor Gojan speră că autoritățile de la Chișinău nu vor pune acum populația să aleagă între est și vest, sau cum spune el: ˝între Rusia și Europa˝. Fiind născut în perioada sovietică, el are făcută deja alegerea sa în favoarea Rusiei. Totuși, dacă ar fi să aleagă pentru copii săi, atunci ar alege Europa.

˝Ar fi bine ca Republica Moldova să țină legătură cu toate țările. Așa o să ne fie și nouă mai bine˝, încheie conversația domnul Tudor.

‹ adv ›

Interviu realizat de echipa Agrobiznes.md cu ocazia desfășurării ediției de primăvară a expoziției Moldagrotech 2014.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›