‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
34.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAcordul de liber schimb cu UE provoacă dezbateri aprinse la Chișinău

Acordul de liber schimb cu UE provoacă dezbateri aprinse la Chișinău

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Preconizata semnare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, a provocat polemici dure dintre foştii şi actualii funcţionari de rang înalt în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7, moderatorul fiind nevoit să intervină de mai multe ori pentru a calma spiritele, transmite IPN.

Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, a declarat că acest acord va promova comerţul şi dezvoltarea producătorului autohton. Potrivit lui Ioniţă, Acordul a fost pregătit în baza unor acorduri interioare,, iar faptul că mărfurile moldoveneşti vor trebui să treacă procedura de acreditare şi conformare va facilita pătrunderea lor şi pe piaţa rusă. Totodată impunerea standardelor de calitate prevăzute de către Uniunea Europeană vor impulsiona producătorii din Republica Moldova să producă doar mărfuri de calitate. „Nu înţeleg cine ar putea să fie deranjat de acest acord, producătorul care va avea posibilitatea să-şi vândă avantajos marfa în Uniunea Europeană sau consumatorul autohton, care va avea acces la mărfuri de o înaltă calitate şi preţuri mai mici”, a conchis Ioniţă.

Pe de altă parte, ex-premierul Dumitru Braghiş a declarat în cadrul emisiunii că vede anumite riscuri în semnarea Acordului de liber schimb, însă speră că situaţia va fi depăşită. „Republica Moldova a mai trecut printr-o astfel de experienţă atunci când a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Şi atunci existau temeri că vom intra într-o capcană a imperisialismului american. Dar au trecut zece ani şi nu a fost aşa ceva”, a spus Braghiş.

‹ adv ›

Visarion Ceşuev, fost ministru al privatizării şi consilier al ex-preşedintelui comunist Vladimir Voronin, a atacat dur Acordul de liber schimb şi l-a caracterizat drept unul „perfid şi viclean”. Ceşuev susţine că acest acord ar fi o capcană pentru producătorul din Moldova, care nu va fi în stare să exporte în UE din cauza procedurilor prea exigente, iar în consecinţă „vor dispărea până şi conservele noastre”.

Declaraţiile lui Ceşuev au provocat replici dure din partea deputatului Ioniţă şi a invitatului permanent al emisiunii „Politica”, Igor Boţan, care au calificat afirmaţiile lui Ceşuev drept aberaţii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›