‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSUA devine cea mai mare piață de vin din lume

SUA devine cea mai mare piață de vin din lume

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Statele Unite ale Americii (SUA) au devenit anul trecut cea mai mare piață din lume pentru vin, devansând pentru prima dată Franța, în condițiile în care consumul de vin a scăzut pe piața franceză, dar a crescut în SUA, a anunțat marți Organizația Internațională a Vinului (OIV), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit OIV, în 2013 consumatorii americani au cumpărat 29,1 milioane hectolitri de vin, în creștere cu 0,5% comparativ cu 2012, în timp ce în Franța consumul de vin a scăzut cu aproape 7% până la 28,1 milioane hectolitri.

În schimb, în ceea ce privește consumul de vin per capita, americanii sunt în continuare în urma francezilor care consumă, în medie, 1,2 sticle pe săptămână, de aproape șase ori mai mult decât consumă în medie un american. Cu toate acestea declinul înregistrat în ultimii ani în Europa este unul semnificativ.

‹ adv ›

‘În țări precum Franța, Italia și Spania oamenii obișnuiau să bea mult vin însă obiceiurile de consum se schimbă’, a declarat directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand. ‘Bem mai puțin vin în termeni de volum dar de o calitate mai bună. În plus, există și concurența venită din partea altor băuturi cum este berea’, a adăugat Jean-Marie Aurand. Potrivit acestuia, în perioada 2002-2011, consumul de vin per capita în Franța, al treilea producător mondial după Italia și Spania, a scăzut cu peste 20% până la 46,4 litri pe an. În schimb, în aceiași perioadă în SUA consumul per capita a crescut cu aproape 17% până la 9,1 litri pe an.

De asemenea, OIV estimează că anul trecut consumul mondial de vin a scăzut cu un procent până la 239 milioane de hectolitri, după patru ani de relativă stabilitate, în condițiile în care pe piața din China consumul de vin a scăzut cu 3,8% până la 16,8 milioane hectolitri. ‘Mult așteptata revenire care va marca sfârșitul crizei financiare începută în 2008 încă nu a avut loc’, a spus Jean-Marie Aurand.

În ceea ce privește producția mondială de vin, OIV estimează că în 2013 aceasta a crescut cu 9,4% până la 279 milioane hectolitri grație unor producții record în Spania, Chile, Africa de Sud și Noua Zeelandă.

‹ adv ›

Comerțul internațional cu vin a scăzut cu 2,2% în termeni de volum până la 98 milioane hectolitri dar creșterea prețului mediu de a condus la o creștere de 1,5% în termeni de valoare a vânzărilor de vin până la 25,7 miliarde de euro (35,4 miliarde de dolari).

Pentru 2014, OIV a avertizat că este posibilă o scădere semnificativă a producției devin în emisfera sudică din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Estimările inițiale arată spre o scădere de 20% a producției în Argentina precum și o scădere de 10 până la 20% în Chile, după o producție record în 2013. În total, OIV estimează că producția de vin a principalilor producători din emisfera sudică, printre care se numără și Africa de Sud, Brazilia, Noua Zeelandă și Uruguay, ar putea scădea până la 49 — 53 milioane hectolitri, cu 10% mai puțin decât în 2013.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›