‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
36.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBERD: Conflictul ucrainean încetinește creșterea economiei moldovenești

BERD: Conflictul ucrainean încetinește creșterea economiei moldovenești

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza creşterii PIB al Moldovei în 2014, reducând-o de la 3,5% la 2%. Despre aceasta se vorbeşte în noul Raport al perspectivelor economice regionale (Regional Economic Prospects), prezentat în ajun la Varşovia, în debutul şedinţei anuale a Consiliului Guvernatorilor BERD.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, în acesta sunt revizuite prognozele PIB pentru anul curent a majorităţii ţărilor din Europa şi Asia Centrală, din cauza „impactului negativ a conflictului dintre Ucraina şi Rusia asupra dezvoltării economiilor acestor ţări”. Reducerea prognozei creşterii economiei moldoveneşti, specialiştii BERD de asemenea o explică prin reducerea volumelor de investiţii în Rusia şi, ca urmare, posibila reducere a transferurilor băneşti de acolo în Moldova. Cu toate că acest fapt poate compensa parţial mobilitatea migranţilor o dată cu introducerea în aprilie a regimului liberalizat de vize în UE pentru cetăţenii Moldovei.

Nu este exclusă reducerea cererii la mărfurile moldoveneşti, respectiv şi a exportului. De asemenea, BERD atenţionează asupra „incertitudinii situaţiei în legătură cu alegerile parlamentare şi problemele din sectorul financiar”.

‹ adv ›

În Ucraina banca prognozează o reducere a PIB de 7%, în locul creşterii de 1,5%, planificată anterior, iar în Rusia – de la 2,5% la zero.

În 2013, economia moldovenească a înregistrat o creştere de 8,9% faţă de reducerea de 0,8% din anul precedent. Potrivit aprecierilor FMI, PIB-ul republicii în 2014 va creşte cu 3,5%, ale Băncii Mondiale – 2%, Ministerului Economiei – 4%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›