‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 iulie, 2024
25.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎncepe Moldova Business Week 2014

Începe Moldova Business Week 2014

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Săptămâna investiţională Moldova Business Week 2014 începe joi, 5 iunie, la Chişinău. Autorităţile îşi propun prin acest eveniment să promoveze potenţialul de export şi de atragere a investiţiilor în ţară, transmite IPN.

Programul Moldova Business Week 2014 include un for al exportatorilor, preconizat pentru 5 iunie, iar pe 6 iunie se va desfăşura şedinţa de prezentare a conceptului participării Moldovei la World Expo Milano 2015 şi şedinţa „Diplomatic economic club”. Pentru 7 iunie este planificat un dialog economic al tinerilor cu mediul de afaceri şi autorităţile publice. Pe 9 iunie, la Bălţi, Hânceşti, Cimişlia, Comrat şi în localitatea Coşniţa, vor avea loc seminare, la care se va aborda problema dezvoltării regionale.

Moldova Business Week 2014 va culmina cu Vienna Economic Talks Chişinău, la care, potrivit şefului Delegaţiei UE în Moldova, Pirka Tapiola, s-au înregistrat să participe reprezentanţi a 400 de companii, nu doar din UE, dar şi din alte ţări. Vienna Economic Talks Chişinău va avea loc pe 11 şi 12 iunie. La eveniment se aşteaptă şi participarea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

‹ adv ›

Pirka Tapiola a spus că apropiata semnare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv înseamnă accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa UE fără taxe. Implementarea acordului presupune reforme în toate domeniile economice, inclusiv în ceea ce priveşte sporirea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti. „Semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv nu înseamnă că Moldova trebuie să renunţe la suveranitate, ea va putea să dezvolte relaţiile comerciale cu ţările CSI şi cu alte ţări. Standardele de calitate aplicate în UE sunt recunoscute la nivel global şi, din acest punct de vedere, Moldova va deveni o destinaţie investiţională atractivă”, a subliniat Pirka Tapiola.

Vicepremierul şi ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a menţionat că îşi leagă mari speranţe de evenimentele care se vor desfăşura pe parcursul săptămânii investiţionale. „Toate evenimentele, de fapt, sunt nişte platforme de dialog cu oamenii de afaceri, cu investitorii străini, cu autorităţile publice şi reprezentanţii societăţii civile. Noi sperăm ca prin discuţiile care vor avea loc să ajutăm la conştientizarea de către întreaga societate a schimbărilor prin care trece Moldova”, a subliniat oficialul.

Moldova Business Week 2014 va dura până pe 12 iunie. În cadrul evenimentului, vor fi semnate 4 acorduri de finanţare. Unul dintre acestea se referă la un suport bugetar de 21 mln euro pentru implementarea acţiunilor ce ţin de liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei. Alte trei acorduri presupun suplimentarea finanţării pentru proiectele energetice (10 mln euro), pentru proiectul „Energie şi Biomasă ( 9,46 mln euro) şi pentru proiectul de stimulare a dezvoltării rurale (13 mln euro). Aceste suplimentări vor fi oferite de către UE conform principiului „mai mult pentru mai mult”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›