‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 iulie, 2024
34.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVinificatori: Dacă Guvernul nu întreprinde măsuri, țara riscă o catastrofă

Vinificatori: Dacă Guvernul nu întreprinde măsuri, țara riscă o catastrofă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vinificatorii moldoveni susțin că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu acționează suficient de activ pentru ca produsele vinicole să revină pe piața Rusiei. Astfel de opinii au fost enunțate marți, la o „masă rotundă”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Potrivit agenției „INFOTAG”, directorul companiei „Sălcuţa”, Eugen Pâslaru, a declarat că dacă Guvernul nu va întreprinde măsuri în acest sens, țara riscă o catastrofă. „În istoria noastră bogată au existat multe lucruri bune, dar există și pagini negre. Nu am dori ca și autoritățile în exercițiu să ajungă în aceste pagini, dar premisele există deja. Am trimis propuneri Guvernului în repetate rânduri, dar nicio decizie nu a fost luată și lucrul cel mai ofensator este că autoritățile nu văd în noi parteneri egali”, a constatat el.

Directorul a amintit că la constituirea oficiului a fost prevăzută alimentarea pe principii de paritate a Fondului Viei și Vinului, dar în anul 2013 vinificatorii moldoveni l-au completat cu 13 mil. lei, pe când guvernul nu a oferit niciun leu. „În anul 2014, situația se repetă. Vinificatorii au alimentat fondul cu 9 mil. lei, guvernul – cu nimic. Cum putem spune că am fi parteneri?”, s-a revoltat Pâslaru.

‹ adv ›

Directorul companiei „Doina-Vin”, Feodosie Borș, a apreciat că embargoul repetat din partea Rusiei face ca nevoia de reorientare a produselor vinicole moldovenești spre alte piețe să fie una evidentă. „În afară de companiile transnistrene și cele găgăuze, alte produse din Moldova nu vor apărea pe rafturile din Rusia. Eventual, trebuie să ne adresăm instanțelor de judecată internaționale. Aceasta, evident, va dura un timp anumit, dar acest pas este extrem de necesar în situația creată”, a afirmat el.

Vinificatorii au atras atenție la faptul că întrunirea nu a avut ca finalitate aprobarea vreunor decizii privind metodele de depășire a crizei. Unii au fost de părere că această discuție a dovedit o dată în plus nevoia unui dialog la nivel guvernamental, pentru că vinificatorii au ajuns în situația în care „li se cere rambursarea creditelor și achitarea impozitelor, în timp ce încasările financiare lipsesc”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›