‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 11 septembrie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFMI: Dintre toate țările europene, Moldova va suferi cel mai mult din cauza sancțiunilor...

FMI: Dintre toate țările europene, Moldova va suferi cel mai mult din cauza sancțiunilor impuse Rusiei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Moldova cel mai mult dintre ţările din Europa va avea de suferit din cauza încetinirii economiei ruseşti provocată de sancţiuni şi escaladarea conflictului din regiune. Astfel demonstrează datele studiului „Relaţiile ruseşti ale Europei”, elaborat de FMI.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, în document se vorbeşte că pentru majoritatea ţărilor Europei Rusia nu este principala piaţă de export, de aceea reducerea ritmurilor de creştere în Rusia, posibil, nu le va cauza mari daune.

„Însă în multe ţări, ce au relaţii strânse cu Rusia, cum ar fi Belarus, Ucraina, Moldova şi ţările baltice, al căror export în Rusia depăşeşte 5% din PIB, efectul poate fi unul considerabil”, avertizează experţii.

‹ adv ›

Un al factor important este dependenţa la 100% a Moldovei de gazele ruseşti.

„În cazul majorării prețurilor sau întreruperi aprovizionării cu gaze naturale rusești, țările europene au diferite posibilităţi de a găsi furnizori alternativi sau alte surse de energie. În unele țări, în special cele în care infrastructura de energie este mai puțin flexibilă și rezervele de gaz – relativ scăzute, această tranziție ar putea necesita mai mult timp și poate duce la consecințe mai ample. De exemplu, conducta prin Ucraina are cea mai mare capacitate și transportă aproape jumătate din importul de gaze naturale din Rusia în Europa, astfel încât orice întrerupere a fluxului prin conductă ar putea afecta în mod semnificativ infrastructura energetică a țărilor care depinde în mare măsură de ea”, se vorbeşte în studiu.

Autorii documentului menţionează că Republica Moldova ar putea suferi și din cauza reducerii investițiilor străine directe (ISD) în Rusia în astfel de sectoare cum ar fi cel bancar, energetic, metalurgic.

‹ adv ›

Moldova este sensibilă şi în alte domenii ale relaţiilor cu Rusia, în particular, din cauza reducerii remitenţelor în RM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›