‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
42.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole„Vinul Moldovei” prezintă Ziua Naţională a Vinului

„Vinul Moldovei” prezintă Ziua Naţională a Vinului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În premieră pentru ţara noastră, cea de-a 13-a ediţie a Zilei Naționale a Vinului este prezentată sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”.

În zilele de 4 şi 5 octombrie, centrul capitalei va găzdui una dintre cele mai frumoase sărbători naționale, unde repezentanții sectorului vitivinicol al Moldovei, alături de oaspeții din țară și de peste hotare, vor celebra produsul nostru național, Vinul Moldovei.

Prezentarea conceptului sărbătorii „Ziua Națională a Vinului” din acest an a avut loc în podgoriile de la Orheiul Vechi, loc emblematic pentru cultura și istoria poporului nostru, unde Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) a menționat:

‹ adv ›

„Acest an, deși a fost marcat de embargoul impus de Federația Rusă, a fost anul care a pus bazele unui nou început pentru sectorul vitivinicol. Suntem mândri de faptul că vinificatorii moldoveni s-au reunit în jurul unui obiectiv comun, cel de diversificare a piețelor, în jurul unei idei comune, de a produce vin de calitate, și în jurul unei imagini comune – brandul național vitivinicol – „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”. Acest simbol va însoți vinurile de calitate și va fi descoperit de tot mai mulți consumatori din întreaga lume. De aceea, ne-am propus ca Ziua Națională a Vinului să se regăsească în cadrul acestui program național, devenind promotor al vinurilor de calitate, susținut de cultură, tradiții și legenda care ne unește în jurul Vinului Moldovei.”

„În acest an așteptăm mai mulți oaspeți din străinatate și considerăm că Ziua Națională a Vinului va deveni un eveniment tot mai solicitat de turiștii externi”, a declarat Diana Lazăr, vicedirectorul proiectului USAID CEED II. „Noul brand național ne ajută să fortificăm și să promovăm imaginea vinului Moldovei, care are o cultură și o legendă demne de a fi cunoscute în toată lumea.”

Vitalie Pănuță, vicedirectorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Pe 4 și 5 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale, vă așteptăm cu mult drag la sărbătoarea noastră comună, spectacolul cultural în care vom descoperi împreună Vinul Moldovei, o legendă vie. Prin toate acţiunile planificate ne dorim să cultivăm consumul conștient și moderat de vin, să promovăm vinurile moldovenești de calitate şi tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru, să descoperim şi să savurăm din plin legenda vinului. Ne propunem să avem un eveniment bine organizat, iar la dispoziţia vizitatorilor vor fi puse hărţi dedicate, ghiduri ale evenimentelor, corturi special amenajate pentru solicitări de informaţii, spaţii speciale pentru alimentaţie, activităţi interactive cultural-cognitive.”

‹ adv ›

Moldovenii îşi spun legende despre vinurile Moldovei

La Ziua Naţională a Vinului 2014 vom descoperi legenda vinului, prezentată în showuri tematice şi concerte. În deschiderea sărbătorii organizatorii și-au propus să aducă în scenă legende vii ale muzicii populare, iar showul de seară va fi animat de legendele muzicii contemporane: Zdob şi Zdub, Alex Calancea Band, Nelly Ciobanu, Natalia Barbu şi mulţi alții. Vom învăţa împreună să savurăm aromele vinului, vom afla legenda gustului preferat, vom cunoaşte legendele descoperite de bloggeri, dar şi pe cele prezente în arta populară.

Așadar, obiectivele Zilei Naţionale a Vinului sunt:

‹ adv ›
  1. promovarea culturii milenare a poporului moldovenesc de creare şi consum a vinului de calitate;
  2. perceperea Zilei Naţionale a Vinului drept un eveniment cognitiv-cultural de promovare a culturii vinului;
  3. promovarea consumului conştient şi moderat de vin prin educare.

Conceptul organizatoric presupune atingerea acestor obiective prin zonarea evenimentului:

Zona meșteșugarilor – amenajată ca o curte tradițională țărănească, va găzdui meșterii populari.

Aceștia își vor expune lucrările cu motive inspirate din struguri, vin, vie, tradiții, dar și vor oferi vizitatorilor masterclass-uri de meșteșuguri tematice: facerea poloboacelor, olărit, împletit din nuiele etc.

Zona de creație – timp de 2 zile pictori moldoveni apreciați în țară și peste hotare vor picta 4 sticle gigantice de vin, prezentând 4 viziuni artistice distincte asupra tradițiilor moldovenești de vinificație.

Zona gustului – personalități din cultură, politică, showbiz vor fi invitate să-și demonstreze aptitudinile culinare, iar vizitatorii – să guste din bucatele tradiționale și vinurile autohntone.

Zona educațională – vizitatorii vor asista la toate etapele procesului de preparare a vinului, vor învăța arta de a degusta și a consuma vinurile de calitate în cadrul Şcolii Vinului, vor admira expozițiile de struguri și butași, vor juriza marele concurs al fanfarelor din diverse regiuni ale țării și vor încinge o horă uriașă.

În acest an Ziua Naţionala a Vinului este organizată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vin, cu susţinerea proiectului USAID CEED II. Toate cheltuielile sunt suportate de către ONVV din Fondul Viei şi al Vinului, donatori şi sponsori.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol ”Wine of Moldova. A legend alive”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›