‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 28 august, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMOLDSILVA a reabilitat anul acesta peste 380 ha perdele forestiere de protecție

MOLDSILVA a reabilitat anul acesta peste 380 ha perdele forestiere de protecție

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În primăvara-toamna 2014, Agenția MOLDSILVA a reabilitat 388 ha perdele forestiere de protecție aflate în gestiunea a 57 autorități publice locale din 13 raioane sudice ale țării. Reabilitarea perdelelor forestiere menite să apere terenurile agricole de eroziune și vânturi în sudul republicii este unul din obiectivele Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), realizat în comun cu Ministerul Mediului, informează CAPMU într-un comunicat de presă.

Cele mai ample lucrări au fost efectuate de către Întreprinderea pentru silvicultură ”Silva-Sud”, Cahul, fiind reabilitate (plantări, lucrări de întreținere etc.) circa 124 ha perdele forestiere. Până în prezent silvicultorii au plantat peste 7 mii arbori de nuc, ulm, stejar și salcâm – specii de arbori tradițional utilizați în scop de protecție a terenurilor agricole în Republica Moldova.

În total, în cadrul proiectului MAC-P,  întreprinderile silvice au planificat până la finele toamnei 2014, să reabiliteze 820 ha perdele forestiere prin diferite metode tehnice (reconstrucție, lucrări de îngrijire și conducere, elagaj artificial, lucrări de igienizare etc.).

‹ adv ›

Reamintim, că în martie 2014, proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) a procurat și transmis către Agenția ”Moldsilva” 23 unități de tehnică forestieră în valoare de 2,3 mln. dolari SUA. Aceasta a fost utilizată întru dotarea tehnică a cinci entități silvice teritoriale pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare a 1364 de perdele forestiere de protecție pe o suprafață de 2200 hectare în centrul și în special sudul țării. Lucrările urmează a fi finisate în primăvara anului 2017.

NOTĂ: Reabilitarea perdelelor forestiere (reconstrucție, replantare, ameliorarea stării fitosanitare etc.) este unul din obiectivele proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), realizat în comun cu Ministerului Mediului, în cadrul componentei Managementul Durabil al Terenurilor. În cadrul aceleași componente este realizat și Programul de granturi post-investiționale, care vine să motiveze financiar agricultorii de a utiliza practici prietenoase mediului în sectorul agro-industrial și prevede rambursarea de până la 50% din valoare investiției în tehnologii de management durabil al solului, cu un plafon de 20 mii dolari per producător.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›