‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 iulie, 2024
26.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii aşteaptă creditul polonez pentru a-şi moderniza afacerile

Fermierii aşteaptă creditul polonez pentru a-şi moderniza afacerile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sute de producători agricoli din Republica Moldova sunt în aşteptarea creditului polonez preferenţial în valoare de 100 de milioane de euro. Ei susţin că au nevoie de acest credit pentru a-şi reutila şi moderniza întreprinderile, astfel ca să-şi exporte producţia pe piaţa din UE. De cealaltă parte, autorităţile susţin că în absenţa unor reguli clare de joc, proiectul nu poate fi implementat, relatează Teleradio Moldova.

Echipa de la Mesager a vizitat gospodăria țărănească condusă de fermierul Nicolae Moraru din satul Chișcăreni, raionul Sângerei. Aceasta a fost fondată în 1999 și gestionează peste 2000 de ha de teren arabil. Agricultorul spune că, pentru a deveni competitiv pe piața europeană, are nevoie de bani pentru modernizarea afacerii.

Pentru ca să asigure condiţii bune de păstrare pentru fructe şi legume, Nicolae Moraru s-a gândit să construiască un frigider performant, dar şi o linie de sortare-ambalare. De servicii s-ar putea folosi şi fermierii din satele apropiate. Mai mult, oamenii din partea locului i-au încredinţat cotele de pământ fermierului, dar şi şi-au găsit aici un loc de muncă.

‹ adv ›

Fermierul spune că anul acesta a fost nevoit să vândă producţia la un preţ de nimic. Unica salvare, susține Nicoale Moraru, este piața UE, dar care este inaccesibilă în lipsa unor tehnologii moderne.

De cealaltă parte, autorităţile promit că producătorii vor avea acces la mai multe linii de creditare, printre care şi proiectul polonez. Ministrul de resort spune că mecanismul de implementare va fi coordonat cu producătorii. „Bani nu vor veni, dar va veni utilaj, dar eu vreau să mă asigur că acest utilaj este la prețuri reale, nu la prețuri umflate, că cei care sunt beneficiari au intenții serioase și există mecanism de rambursare a acestui credit”, a declarat Vasile Bumacov, ministru în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Polonia a acordat Moldovei un credit preferențial în valoare de 100 de milioane de euro, pentru o perioadă de 25 de ani, cu o rată anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Banii vor fi folosiţi pentru restructurarea sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producţia de lapte, de carne şi a altor produse agricole competitive.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›