‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri58 de fermieri vor beneficia de granturi în valoare de peste 8 milioane de...

58 de fermieri vor beneficia de granturi în valoare de peste 8 milioane de lei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Comisia interministerială de evaluare și selecție a dosarelor pentru Programul de granturi Managementul durabil al terenurilor al proiectului Băncii Mondiale AGRICULTURA COMPETITIVĂ ÎN MOLDOVA (MAC-P) a aprobat spre finanțare 58 de aplicări ale fermierilor din toată țara. Suma totală ce urmează a fi debursată de către Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură este de  8,9 mln. lei.

Conform informației oferite de coordonatorul programului de granturi post-investițional, Olga Sainciuc la cea de a doua tură al programului, desfășurată în iulie-decembrie 2014, au participat 81 de dosare. În rezultat, au fost selectați 58 de beneficiari finali ai programului care au procurat 84 de utilaje, dintre care pentru prelucrarea/ fertilizarea solului – 35 semănătoare, cultivatoare, combinatoare multifuncționale, scarificatoare, pentru gestionarea resturilor vegetale – 32 tocătoare, cositoare și freze și pentru protecția plantelor – 17 stropitoare, mașină de erbicidat. În lista celor mai întrebuințate utilaje sunt: tocătoare/cositoare -27, stropitori – 17 și semănători 14.

Datorită participării la Program, fermierii selectați își vor putea returna până la 50% din costul utilajului procurat, dar nu mai mult de 20 mii dolari.

‹ adv ›

La capitolul acoperire geografică, solicitanții de granturi provin din diferite raioane de pe întreg  teritoriu al Republicii Moldova, dar preponderent din nordul țării –  Fălești, Edineț, Glodeni, Râșcani, Sângerei, etc.

”Tehnica procurată de către fermieri vine să răspundă cerințelor programului de granturi de majorare a  productivității solurilor printr-un management durabil al terenurilor. Conform evaluării noastre datorită acesteia peste 37, 7 ha de pământ agricol va fi prelucrat cu un echipament agricol performant, prietenos mediului”, a specificat Olga Sainciuc.

În anul 2014, au fost desfășurate 2 apeluri de granturi al programului post-investițional ”Managementul Durabil al Terenurilor” al proiectului Agricultura Competitivă în Moldova la care au participat 121 de dosare, dintre care au fost selectate spre finanțare 91 de dosare. Valoarea totală a granturilor aprobate este de circa 14 mln. lei, care reprezintă 50% din valoarea investiției efectuate de către fermieri în tehnologii de management durabil al terenurilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›