‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAnaliza condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice în intervalul 28 martie – 3 aprilie 2016

Analiza condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice în intervalul 28 martie – 3 aprilie 2016

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În decursul săptămînii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei și cu deficit de precipitații.

Temperatura medie săptămînală a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 3,0-4,5ºC și a constituit +9,0..+11,2ºC, ceea ce se semnalează în medie o dată în 7-10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu pînă la +27ºС (SM Bravicea, Dubăsari, Bălțata, Tiraspol), ceea ce în această perioadă se semnalează în medie o dată în 7-10 ani.

‹ adv ›

Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la -4ºС (SM Bălți, Bravicea, Ceadîr-Lunga).

Pe parcursul săptămînii au căzut precipitații doar în jumătatea de nord a țării și suma lor a constituit 1-5 mm (15-65% din norma săptămînală).

Condițiile meteorologice pe parcursul săptămînii au fost în fond satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă și efectuarea lucrărilor pentru semănatul culturilor cerealiere de primăvară. Înghețurile în aer cu intensitatea de -2..-4ºС, înregistrate pe o mare parte a teritoriului țării, la începutul și sfîrșitul perioadei, au provocat pericol  mugurilor desfăcuți la culturilor pomicole și  la soiurilor timpurii de cais și piersic care erau înfloriți.

‹ adv ›

La culturile de toamnă pe parcursul săptămînii s-a semnalat înfrățirea și formarea paiului.

La  situația din 28 martie  rezervele  de  umezeală  productivă  în  stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă în fond au constituit 26-45 mm (75-150% din normă), izolat – 22-24 mm (65-70% din normă), în  stratul  de  sol  cu grosimea de 1 m – 110-190 mm (75-135% din normă).

La culturile pomicole în fond a continuat desfacerea mugurilor și desfacerea primelor frunze, la soiurile timpurii de piersic a început înflorirea, la cais a continuat înflorirea. La vița de vie a continuat circulația sevei, izolat s-a semnalat umflarea mugurilor.

‹ adv ›

La situaţia din 28 martie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale în fond au constituit 115-200 mm (85-135% din normă).

Temperatura minimă a solului la adîncimea de 10 cm a variat de la +6ºC la începutul săptămînii pînă la +11..+15ºC la sfîrșitul ei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›