Preţurile de vânzare la cartofi, în anul 2016, s-au mărit cu 19,5%, la tutun – cu 16,8% și la struguri – cu 15,7% în comparație cu anul 2015, arată datele Biroului Național de Statistică. Totodată, au fost înregistrate și unele micșorări de prețuri, de exemplu, la pomușoare cu 38,4%, dar și la ovine și caprine (în masă vie) – cu 31,1%.
Biroul Naţional de Statistică informează că preţurile producătorului (preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole) la produsele agricole în anul 2016 în comparaţie cu anul 2015 au scăzut cu 3,4%.
Datele sunt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste (fără teritoriul din partea stângă a Nistrului şi municipiului Bender) şi reflectă evoluţia preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vânzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Au crescut prețurile la cartofi, tutun și struguri
Astfel, datele BNS arată că în 2016 au crescut preţurile de vânzare la cartofi – cu 19,5%, tutun – cu 16,8%, struguri – cu 15,7%, leguminoase pentru boabe – cu 11,1%, fructe sămburoase – cu 2,7%, soia – cu 2,6%, legume – cu 1,6%.
Pomușoarele s-au ieftinit
La produsele vegetale a fost marcată micşorarea preţurilor de vânzare în medie cu 4,1%, care a fost determinată de scăderea mai esenţială a preţurilor la pomușoare de cultura – cu 38,4%, culturi bostănoase – cu 10,9%, cereale și leguminoase pentru boabe – cu 8,7% (în special la hrișca – cu 28,2%, orz – cu 11,7%, grâu (excluzând seminţe de soi) – cu 10,5%, porumb (excluzând seminţe de soi) – cu 5,1%), fructe sămânţoase – cu 3,7%, floarea-soarelui (exclusiv seminţe de soi) – cu 3,4%, rapiță – cu 3,1%.
Prețurile la ovine a scăzut
La produsele animaliere preţurile medii ale producătorului s-au micșorat cu 0,2%. Аu scăzut preţurile la ovine și caprine (în masă vie) – cu 31,1%, la ouă alimentare – cu 0,9%.
Totodată, au crescut preţurile de vânzare la bovine (în masă vie) – cu 11,6%, la păsări (în masă vie) – cu 7,3%, la porcine (în masă vie) – cu 2,0%, lapte – cu 9,3%.
Comentarii