‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 16 august, 2024
37.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova şi UE încep procedurile de parafare a Acordului de Comerţ Liber. Vezi care...

Moldova şi UE încep procedurile de parafare a Acordului de Comerţ Liber. Vezi care vor fi efectele semnării acordului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Negocierile pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi UE au luat sfârşit oficial, miercuri, 12 iunie. Cele două părţi au demarat procedurile care urmează să ducă la parafarea acordului, cel mai probabil, în această toamnă, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Potrivit IPN, negociatorul-şef din partea Republicii Moldova, Octavian Calmâc, viceministru al economiei, a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că negocierile s-au desfăşurat în 7 runde, un pic mai mult de un an, şi au fost cele mai rapide negocieri avute de UE cu un stat membru al Parteneriatului Estic.

Viceministrul a mai spus că, estimativ, prevederile acordului urmează să fie aplicate de anul viitor. Acordul se va răsfrânge asupra întreg teritoriului Republicii Moldova, nu au fost făcute precizări speciale pentru regiunea transnistreană, iar la negocieri a participat un reprezentant al Tiraspolului.

‹ adv ›

Negociatorul-şef din partea UE, Luc Devigne, a spus că europenii văd potenţial mare de colaborare cu Moldova. În cadrul negocierilor s-au discutat nu doar aspectele tarifare, ci şi cel care ţin de siguranţa alimentelor şi de siguranţa energetică.

Oficialul european este convins că semnarea acordului va avea nu doar efecte directe asupra Moldovei, ci şi efecte indirecte pozitive, precum îmbunătăţirea cadrului economic şi atragerea investiţiilor străine. Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător este parte integră a Acordului de Asociere, iar acesta, la rândul său, reprezintă cea mai apropiată formă de colaborare a statelor terţe cu UE.

Conform unui studiu efectuat de UE, Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător va impulsiona exporturile moldoveneşti în ţările europene cu 16%, iar PIB-ul ţării va spori cu 5,6%.

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›