‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 30 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEvoluția prețurilor de consum în Republica Moldova

Evoluția prețurilor de consum în Republica Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Biroul Național de Statistică a publicat astăzi informația cu privire la evoluția prețurilor de consum în Republica Moldova în luna decembrie 2017.

Astfel, conform datelor publicate în luna decembrie 2017 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni, din ianuarie 2017 pînă în decembrie 2017) a constituit 7,3%, inclusiv la produse alimentare – 9,7%, mărfuri nealimentare – 4,1% şi servicii prestate populaţiei – 7,9%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,5 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare – cu 0,9 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,4 la sută şi tarifele pentru serviciile prestate populaţiei – cu 0,1 la sută.

În luna decembrie 2017 faţă de noiembrie 2017 au crescut preţurile la ouă de găină – cu 5,0%, legume proaspete – cu 4,7% (în special: tomate – cu 16,5%, dovlecei – cu 10,8%, struguri – cu 10,6, vinete – cu 10,5%, ardei grași – cu 5,2%, ceapă uscată – cu 4,0%, varză – cu 3,4%, castraveţi proaspeţi – cu 3,3%, morcovi – cu 2,2%), fructe de livadă sămînţoase – cu 3,5%, fructe exotice – cu 2,3%, cartofi – cu 2,0%, unt ţărănesc – cu 1,6%, făină de grîu – cu 1,3%, lapte şi produse lactate – cu 1,0%, miere de albine – cu 0,8%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate scăderi de preţuri la următoarele produse alimentare: citrice – cu 6,5%, ulei vegetal – cu 1,0%, crupe – cu 0,9%, zahăr tos – cu 0,3%.

Pe parcursul anului 2017 preţurile la produsele alimentare s-au majorat în medie cu 9,7 la sută, inclusiv la legume proaspete – cu 39,4% (în special: varză – cu 54,9%, ceapă uscată – cu 52,6%, tomate – cu 32,7%, morcovi – cu 19,8%, castraveţi – cu 14,3%), slănină neprelucrată – cu 38,9%, cartofi – cu 27,6%, fructe proaspete – cu 22,6%, unt ţărănesc – cu 10,6%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 8,1% (inclusiv: carne de porc – cu 17,1%, preparate din carne şi semifabricate – cu 13,8%, carne de vită – cu 11,3%, subproduse – cu 9,0%, carne de pasăre – cu 4,4%), peşte şi conserve din peşte – cu 4,3%, lapte şi produse lactate – cu 3,5%.

‹ adv ›

Concomitent, pe parcursul anului curent au fost marcate reduceri mai semnificative de preţuri la următoarele produse: usturoi – cu 26,9%, crupe – cu 9,6%, ulei vegetal – cu 5,8%.

Menționăm că informația este prezentată fără datele raioanelor din partea stângă a Nistrului.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›