‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
37.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Ucraina a fost plantată prima livadă de fistic

În Ucraina a fost plantată prima livadă de fistic

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru prima dată în Ucraina a fost înființată o plantație industrială de fistic. Aceasta are o suprafață de 3,5 hectare, a fost plantată în luna iunie 2018 și aparține fermierului Andrei Petkov din Odesa, scrie Agroportal.ua.

Primele semințe au fost importate din Uzbekistan. În urma experimentelor efectuate, a fost determinat că, condițiile climatice din sudul regiunii Odesa sunt, de fapt, similare cu cele din Asia Centrală și pomii pot oferi roadă în această regiune.

Au fost plantați peste 3 mii de puieți. Se planifică ca primele fructe să fie obținute peste 6 ani după plantare. Producătorul susține că, în al zecelea an, fiecare pom va produce câte 10 kg de fructe. Nucile de fistic sunt unele dintre cele mai scumpe. În Ucraina acestea sunt vândute cu 400-500 grivne/kg.

‹ adv ›

Fermierul efectuează experimente pentru a determina cum se vor comporta pomii în condițiile climatice locale fără irigație. Acesta a menționat că, pomii se pot adapta ușor la secetă, soluri saline și sunt tolerante față de fluctuațiile de temperatură.

Unii producători ucraineni susțin că, livezile de fistic vor deveni în scurt timp populare, deoarece plantele sunt rezistente la îngheț și pot rezista la temperaturi scăzute de -30°C.

Fisticul preferă solurile ușoare, cu o permiabilitate înaltă și bine drenate. Pomii trebuie plantați la o distanță de 8-10 metri între rânduri, în grupuri a câte mai multe bucăți. În intervalele dintre rânduri pot fi cultivate alte culturi. Ciclul vital al pomilor de fistic poate dura până la 1000 de ani.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›