Un raport al organizației Animals International, realizat anul trecut, arată că România este cel mai mai exportator de ovine. Importatorii cei mai mari sunt din afara Uniunii Europene. În 2017, România a exportat ovine vii în valoare de aproape 175 de milioane de euro, iar țara în care au fost exportate cele mai multe oi românești este Libia, informează agroinfo.ro.
Potrivit acestui raport, făcut de analistul economic Claudiu Cazacu, în 2017, valoarea totală a exporturilor de ovine a fost de 174,86 milioane euro, în timp ce numărul de capete a fost de 2,42 milioane. Aproximativ 65% din exporturi au fost livrate în afara Uniunii Europene.
Ovinele și mieii pentru sacrificare reprezintă cea mai mare parte a livrărilor, în timp ce oile de rasă pură, pentru prăsilă, sunt mai puțin importante, în privința valorii la export.
Libia (0,4 milioane capete, în valoare de 51,5 milioane euro) și Iordania (0,63 milioane capete, în valoare de 40,83 milioane euro) sunt primii destinatari ai exporturilor de oi în afara UE, și, din moment ce destinatarii din UE sunt în primul rând Bulgaria (58,3 mii de capete, în valoare de 3,43 milioane euro) și Grecia (59,3 mii de capete, în valoare de 2,37 milioane euro), se observă o dominare clară a destinațiilor non-UE în această categorie.
Mieii se îndreaptă în special spre țări din UE. Grecia (0,36 milioane de capete, în valoare de 17,92 milioane euro) și Italia (0,32 milioane de capete, în valoare de 15,14 milioane euro) sunt cu mult înaintea primei destinații non-UE pentru miei, care este Iordania (63,2 mii capete, în valoare de 4,53 milioane euro, în 2017).
Tendința exporturilor de oi vii din România a fost ascendentă din 1990 și puternic ascendentă din 2000. În 2017 valorile au fost de aproape 4 ori mai mari decât în 2000.
Oile reprezintă cea mai mare parte a exporturilor (de ovine), și cele mai multe se îndreaptă spre destinații non-UE. După o creștere masivă în 2012 și relativ mai lentă în următorii 2 ani, valoarea acestora a fluctuat în jurul nivelului de 100 milioane de euro.
Ar fi interesant de observat că, în timp ce numărul total al ovinelor din Marea Britanie a scăzut cu 3% în 10 ani, începând din 2005, numărul ovinelor din România a crescut cu 25% în aceeași perioadă.
Majoritatea ovinelor și bovinelor din România sunt procesate la nivel local. Din totalul ovinelor, exporturile au reprezentat aproximativ 4,26% în 2017, iar cifra pentru bovine este de 10,87%.
Exporturile de carne au crescut în ultimii ani. În 2017, exporturile de carne de oaie și capră erau în jur de 35,17 milioane de euro, de la 1,74 milioane euro în 2003 și 4,27 milioane în 2008. Raportul dintre valoarea animalelor vii și a cărnii la export a ajuns de la aproximativ 42 în 2003 la aproximativ 5 în 2017, se arată în documentul organizației Animals International.
Animals International militează pentru înlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carne și produse procesate din carne. În opinia analistului economic, crescătorii români de ovine ar avea de câștigat dacă exportul de animale vii ar fi înlocuit cu exportul de carne, pentru că ar obține prețuri mult mai mari.
Comentarii