‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 iulie, 2024
35 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTransnistrenii asiguraţi cu pâine! Vezi cu cât a crescut cantitatea de grâu în "hambarele"...

Transnistrenii asiguraţi cu pâine! Vezi cu cât a crescut cantitatea de grâu în „hambarele” regiunii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Autoproclamata rmn este asigurată cu pîine. Roada din acest an de două ori acoperă necesităţile de cereale ale pieţei interne a regiunii, potrivit autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

Conform unui comunicat, regiunea transnistreană are nevoie de 60 mii de tone de grîu alimentar şi 40 mii de tone de grîu furajer, iar roada din anul curent constituie în total circa 300 mii de tone de cereale. În prezent, sînt deja depozitate aproximativ 215 mii de tone, dintre care 170 mii de tone este grîu. Potrivit prognozelor, campania de recoltare din stînga Nistrului se va încheia în cel puţin o săptămînă.

Totodată, agricultorii semnalizează probleme la capitolul cerealelor de primăvară. „Grîul şi orzul de primăvară au suferit în urma secetei şi au rodit prost – vor fi procesate circa 20 de chintale de pe hectar, însă acesta este un rezultat nu prea bun. În acest sens va fi revăzută gestionarea stocurilor de cereale furajere”, se arată în comunicat.

‹ adv ›

În acelaşi timp, autorităţile separatiste sînt îngrijorate de faptul că roada bună din acest an se soldează cu răsturnări spectaculoase la stabilirea preţurilor de export. Comercianţii care activează pe piaţa din regiunea transnistreană au redus preţurile pînă la 120 de dolari pentru o tonă de grîu furajer şi 130-140 de dolari – pentru orz furajer.

Experţii apreciază aceste diminuări de preţ drept o „serioasă problemă pentru toţi producătorii agrari din regiune”. Pentru a găsi soluţiile de redresare a situaţiei, săptămîna viitoare, la Tiraspol este planificată o şedinţă cu participarea celor mai mari producători agricoli şi conducători ai structurilor de profil, unde vor fi identificate măsurile necesare. Iniţial, se va conveni asupra modalităţilor de evitare a intermediarilor şi ieşire directă la porturile din Odesa şi Reni.

Sursa: moldpres.md

‹ adv ›

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›