16 C
Chișinău
‹ adv ›
marți, 4 august, 2020
16 C
Chișinău

Acarienii și minatorii – dăunători problemă ai livezilor!

Recomandate

AgroMeteo: Cod galben de secetă hidrologică pentru prima decadă a lunii august

Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate, atestă Cod galben de secetă hidrologică în râurile mici și bazinele...

Confirmarea zvonurilor. Incertitudine pe piața cerealieră internă. Ce-i face pe producătorii de grâu să stocheze recolta în hambare?

Crescătorii de animale cu care, acum câteva săptămâni, am luat legătura susțin unanim că, producătorii de grâu din țară ezită să-și vândă...

Syngenta angajează Reprezentant vânzări cultura mare pentru Zona de Nord

Suntem o companie globală cu sediul central în Elveția și operațiuni pe tot globul. Cultura noastră este diversă și incluzivă, iar munca...

Ce conține dosarul de acordare a compensației pentru prejudicii provocate de secetă și grindină. Termenul limită de depunere

Cabinetul de miniștri a aprobat recent Regulamentul de acordare a compensațiilor pentru a acoperi parțial prejudiciile din sectorul agricol cauzate de calamitățile naturale.

Mihail Rurac: Încă nimeni în lume lucrând solul nu a obținut victorie în lupta cu seceta

Despre seceta din acest an, dar și problemele tot mai grave cu care se confruntă și se vor confrunta în continuare agricultorii...

Totalurile primelor 6 luni ale 2020: Unde am exportat produse de origine animalieră

Conform datelor oferite de Agenția pentru Siguranța Alimentelor, în perioada ianuarie-iunie 2020, Republica Moldova a exportat peste 3 220,247 tone de produse de...

În această iarnă, temperaturile mai ridicate decât în mod normal au determinat ca mulți dăunători să rămână, formând astfel o rezervă biologică a dăunătorilor semnificativă pentru acest sezon.

Astfel, acarienii și minatorii sunt prezenți în livezi, iar necontrolați, pot provoca pagube importante pomicultorilor. Dintre aceștia, cei mai periculoși sunt: acarianul roșu al pomilor (Pannonychus ulmi), acarianul filocoptid al mărului (Aculus schlechtendali), acarianul roșu comun (Tetranychus urticae), minierul marmorat (Phyllonorycter blancardella) și molia minieră circulară (Leucoptera scitella).

Insecte minatoare

Acarianul roșu al pomilor (Pannonychus ulmi) este un dăunător polifag ce atacă mai multe specii pomicole. Dezvoltă 5-6 generații pe an (chiar mai multe în condiții favorabile), ciclul de viață al acestuia având 20 de zile la o temperatură de 10-15°C, și doar 10 zile la o temperatură de 20-25°C.

Iernează în stadiul de ou pe partea inferioară a ramurilor în jurul ramificațiilor, dar și în crăpăturile scoarței. Ouăle de vară sunt depuse pe frunze. Larvele se hrănesc cu seva mugurilor, a frunzelor, petalelor și sepalelor, cauzând deficiențe de hrănire a fructelor cu substanțe nutritive.

Momentele cheie în combaterea dăunătorului sunt: la începutul eclozării ouălor de iarnă (faza de urechiușe de șoarece), dar și în perioada Aprilie – început de Mai, când 80% din ouă sunt eclozate.

Acarianul filocoptid al mărului (Aculus schlechtendali) este un  dăunător ce iernează sub formă de adult (femelă de iarnă) sub scoarța exfoliată a pomilor, în crăpăturile scoarței, între solzii mugurilor sau la baza acestora. Primăvara, când temperaturile trec de 6°C, femelele părăsesc locurile de iernare și migrează în coroana pomilor.

Dezvoltă mai multe generații pe an, iar primele atacuri apar pe frunze sub forma unor pete mici, galben-albicioase. În cazul unor atacuri mai puternice, frunzele devin argintii cu reflexe plumburii și ulterior, partile laterale ale frunzei se rulează spre partea superioară a frunzei și cad prematur.

Sunt atacate și fructele în zona calicială unde prezintă o rugozitate accentuată. Momentul cheie în combaterea dăunătorului este la depășirea pragului economic de dăunare (10-15 forme mobile pe frunze).

Minierul marmorat (Phyllonorycter blancardella) prezintă 3 generații pe an și iernează ca pupă în interiorul galelor din frunzele căzute. După jumătatea lunii martie apar fluturii, iar după câteva zile are loc împerecherea și depunerea pontei.

Ouăle sunt depuse pe partea inferioară a frunzei, iar depunerea durează câteva săptămâni. Larvele pătrund direct în frunze unde sapă galerii caracteristice. În luna mai apar larvele generației I, în iunie larvele generației II, iar în august larvele generației III. Atacă în special mărul, larvele producând galerii în interiorul frunzelor. La un atac masiv, pomii pot fi desfrunziți prematur.

Molia minieră circulară (Leucoptera scitella) este un dăunător polifag. Molia dezvoltă 3 generații pe an, iernează ca pupă în cocon între frunzele căzute, sub scoarță și sub bulgării de pământ. Zborul fluturilor începe primăvara în cursul lunii aprilie.

Adulții generației I apar din ultima decadă a lunii mai, generația a doua începând zborul în cursul lunii iulie. Împerecherea și depunerea pontei încep la câteva ore după apariție, ouăle fiind depuse pe partea inferioară a frunzelor. La apariție, larva pătrunde direct în interiorul frunzei, unde produce galerii specifice.

Pe o frunză se pot găsi mai multe mine, acestea fiind la început verzui și apoi cafenii. Atacul începe de la baza coroanei pomilor și progresează treptat către vârf.

Pentru combaterea acarienilor la măr, imediat după înflorit este momentul oportun de aplicare al insecto-acaricidului Vertimec, produs cu sistemie locala (translaminar) ce pătrunde rapid în plantă formând un depozit activ în interiorul frunzei, ce asigură o protecție de lungă durată.

Recomandări pentru utilizarea lui Vertimec®

Pentru continuitatea tratamentelor împotriva acarienilor se recomandă aplicarea produsului Voliam Targo®, insecticid cu spectru larg de acțiune, atât asupra acarienilor cât și minatorilor și viermelui merelor (Cydia). De asemenea, pentru a îmbunătății eficacitatea produselor, se recomandă utilizarea adjuvanților sau a uleiurilor minerale de vară în doză de 0,25% (250 ml/100 l apă).

Recomandări de utilizare pentru Voliam Targo®

Combaterea minatorilor se face prin tratamente chimice aplicate la avertizare, momentele optime de aplicare stabilindu-se după dinamica zborului fluturilor sau la apariția primelor semne ale atacului. Pentru generațiile de vară, tratamentele aplicate în general împotriva viermelui merelor țin sub control generațiile următoare ale minatorilor și nu se recomandă măsuri speciale împotriva acestora.

O bună practică generală în asigurarea eficacității tratamentelor fitosanitare, o reprezintă aplicarea tratamentelor dimineața sau seara, când temperatura este moderată, fiind astfel favorizate absorbția și penetrarea în plantă a soluției.

Foarte important în controlul acarienilor și minatorilor este aplicarea tratamentelor în momentele cheie ale ciclului biologic al dăunătorului, prin monitorizarea lor. Aplicarea tratamentelor la observarea simptomelor este de cele mai multe ori prea târzie!

Supravegheați întotdeauna plantațiile și adaptați strategia de combatere în funcție de evoluția condițiilor climatice, a bolilor și dăunatorilor și a fenologiei culturii.

(!) Cere insecticidele Vertimec și Voliam Targo de la distribuitorii oficiali Syngenta în Republica Moldova.

Syngenta
Syngenta
Syngenta este una dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume având reprezentanţe în peste 90 de țări.
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

Advertoriale

Tratează semințele în siguranță! Echipamente de protecție și alte premii pentru fermierii care cumpără Austral® Plus

În sezonul 2020, Syngenta a adus în Moldova singurul insecto-fungicid pentru tratarea semințelor de cereale de pe piața noastră – Austral® Plus....

Moldova Agroindbank lansează oferta pentru întreprinderile micro: Recalculează şi Refinanţează

Faci parte din businessul micro?Ai contractat în grabă un credit scump? Îţi doreşti să achiţi o rată lunară...

Cropaid NPA – protejează plantațiile pomicole de înghețurile târzii de primăvară

În perioada 23-27 martie 2020, precum şi pe 31 martie pe teritoriul Republicii Moldova s-au semnalat îngheţuri în aer cu intensitatea de -1..-7ºС şi la suprafaţa...

VIDEO. Seamănă-ți succesul alături de Bayer! Rezultate rapiță, Platforma Chișcăreni 2020

Performanțe la capitolul recolte de rapiță obținute de întreprinderea Roșiori Lux din Sângerei. În condițiile dificile ale acestui an, datorită hibrizilor de...

Fertilitatea și structura solurilor arabile din Moldova: Probleme și oportunități

Fertilitatea solului Republicii Moldova, din păcate, este mult mai mică decât potențial ar putea fi, luând în considerație structura și calitatea acestuia....

Protecția împotriva putregaiului cenușiu al strugurilor

Putregaiul cenușiu este o boală a cărei epidemiologie este extrem de complexă deoarece este rezultatul interacțiunii unui număr mare de factori:

Compania Avgust continuă să prezinte partenerii săi oficiali din Republica Moldova – „Agrimatco-Service” SRL

Pesticidele - mii de nume comerciale, sute de substanțe active, zeci de producători și același număr de vânzători pe piață. Plus, situația...